YAZ AYLARINDA FORMDA KALMA

Sağlık Yayın: 24 Haziran 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 24.06.2019 11:18:09
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kış boyunca önemsenmeyen ve kalın kıyafetlerin altından fark edilmeyen fazla kilolar Yaz yaklaştığında, özellikle tatil planları yapıldığında en büyük kâbusa dönüşür.  Aynı kiloda kalma çabası da bir başka sıkıntı yaşatır. Kısa sürede kilo vermek ya da formda kalmak için çare çeşitli diyetler ve spor merkezlerinde aranır.

Önerilen diyet programları ise insanların bir süre sonra sıkılmasına ve yarıda bırakmalarına neden oluyor. Spor salonları için yapılan üyelikler de ya donduruluyor ya da iptal ediliyor. Aslında tüm bunların dışında genel anlamda tüm yıl boyu sağlıklı beslenip, sağlıklı yaşamı hayatınızın bir parçası haline getirmemiz ve arada bir kendinizi ödüllendirmeniz formumuza hiç zarar vermeyecektir.

FORM İÇİN 8 ALTIN KURAL

-Öncelikle psikolojinizi buna hazırlayın. Az az ve sık sık yemeği alışkanlık haline getirin. Tüm çeşitlerden tatmak yerine en sevdiğiniz 3 çeşitten tabağınızı tam doldurmayacak şekilde alabilirsiniz.

-Kahvaltının en önemli öğün olduğunu unutmayın. Mutlaka evden az da olsa bir şeyler atıştırarak çıkın. Gece boyunca aç kalan vücudunuzun metabolizması yavaşlar. Bu nedenle yağ yakımı daha da zorlaşır.

-Akşamları televizyon ya da bilgisayar karşısında otururken abur cubur atıştırmaktan vazgeçin. Tüm gün iş yerindeki stres ve yorgunluğunuz sizde akşam keyif yapma ihtiyacı doğuruyorsa bunu zararlı yiyeceklerle yapmayın. Kendinizi ödüllendirmek için çok sevdiğiniz bir filmi izleyebilir, en sevdiğiniz müziği dinleyerek uzanabilirsiniz.

-Mümkün olduğunca akşamları 7’den sonra bir şey tüketmeyin. Erken yatmanız akşamları uyanık kaldığınız süre açısından faydalı olacaktır. Çünkü aç karnı uyumak daha zorlaşır. Eğer akşam yemeğinden bir iki saat sonra kendinize engel olamayacak kadar acıktıysanız bir elma yiyebilirsiniz. Daha sağlıklı olacağı gibi hem de açlığınızı bastırdığı için daha zararlı şeyler yemenizi engeller.

-Tatlıyı çok seviyor ve hayatınızdan çıkaramıyorsanız her gün yemek yerine haftada bir gün yemeği tercih edebilirsiniz. Haftalarca tatlı isteğinizi bastırmak daha sonrasında daha fazla tüketmenize neden olabilir.

-Bol bol su için. Yanınızda pet şişe taşımayı alışkanlık haline getirin. En az 2 litre içmeye özen gösterin fakat fazlası için kendinizi zorlamayın. Eğer su içmek midenizi bulandırıyorsa içine limon sıkarak içmeyi deneyebilirsiniz.

-Salatayı öğünlerinize ilave edin. Salatayı öğünlerinizde tek başına ya da yemeklerle birlikte tüketebilirsiniz. Salatanın sağlıklı olması ve vücuda birçok faydasının olmasının yanı sıra zayıflamanızda da büyük yardımcıdır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta salatalarınızı sossuz tüketmenizdir. Çünkü özel salata sosları içinde yüksek oranda kalori barındırabilir.

-Hareketi mutlaka hayatınıza katın. Özellikle masa başı bir işte çalışıyorsanız gününüzün en az 8 saatini hareketsiz geçiriyorsunuz demektir. İş çıkışları mümkün olduğunca yürüyün. Toplu taşımadan birkaç durak erken inerek bile bunu yapabilirsiniz. Hafta sonları 1 saat fırsat yaratarak sahilde yürüyüp temiz hava almak hem vücudunuza hem de ruhunuza çok iyi gelecektir.

Dyt. Ahmet Ozan ÖZCAN

DİYETİSYEN

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.