"Vatandaşın imar barışına başvurması faydalı olacak"

İmar barışı süresinin uzatılması vatandaşlara faydalı olacağını açıklayan MMG Batman İl Temsilcisi Murat Altun, konu hakkında bilgilendirmede bulundu.

Yaşam Yayın: 04 Kasım 2018 - Pazar - Güncelleme: 04.11.2018 22:43:53
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamanın ardından imar barışının son başvuru tarihi 31 Ekim’den 31 Aralık’a uzatılması sevinçle karşılandı. İmar başarışının vatandaşlara faydalı olduğunu belirten Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Batman İl Temsilcisi Murat Altun, vatandaş sürenin uzatılmasını fırsat bilmesi ve fırsatı kaçırmaması gerektiğini söyledi. Batman’da imar barışına 3 binin üzerinde başvuru yapıldığını ve sürenin uzatılmasıyla bu sayının katlanacağına değinen Altun, "Ülkemizde imara aykırı yapıların yüzde 50 üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Bunlarında 13-14 milyon bağımsız bölüme tekabül edildiği tahmin edilmektedir. İmar barışı, 31 Aralık 2017 tarihinden evvel yapılmış olan ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapıları kapsamaktadır. İlimizde bugüne kadar yapı kayıt belgesi alan ve parasını ödeyen yaklaşık 3 bin 200 kişi başvurmuştur. Bu tarihe kadar ülkemizde imar barışına başvuran 8 milyon 150 kişi tespit edilmiştir. İmar barışı başvuru süresi 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatılmış olup başvuru sayısının da 2 katına yakın bir rakama çıkılması tahmin edilmektedir" dedi. Son olarak Altun, "Biz MMG olarak vatandaşlarımızın imar barışına başvuru yapmaları konusunda faydalı olacağı kanaatindeyiz. İmar barışına başvurup yapı kayıt belgesini alan binalar için kesinleşmiş para cezaları ve imar mevzuatına göre alınmış yıkım kararları iptal edilmekle beraber ileride yapıların yıkılma endişesi kalmamaktadır. Hazine ve belediye arazileri üzerinde yapılmış yapıların yapı kayıt belgesi almaları durumunda arazileri satın alma hakkı doğmaktadır. Yapı kayıt belgesi mevcut yapı için veriliyor. Yapıların yenilenmesi durumunda yürüklükte olan imar mevzuatı uygulanmaktadır. İmar acısından ekstra bir hak sağlanmıyor. Yapı kayıt belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz gibi bağlantılar konusunda hiçbir engel kalmamaktadır. Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli, arsa rayiç bedeli ve yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlar için yüzde 3 ve ticari alanlar için yüzde 5 alınmaktadır. Bu yapılar yapı kayıt belgesi aldıkları durumda ruhsatlı ve iskanlı sayılmaktadır. Vatandaşlarımızın kat mülkiyetine geçmesi durumunda yapı kayıt bedeli tutarı kadar yatırdıkları takdirde kat mülkiyeti ve cins değişikliği alabilmektedirler bu ise zorunlu değildir" ifadelerini kullandı.
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.