Uca, tahrip edilen Ezidi mezarını Meclis'e taşıdı

"Bu insanlık dışı saldırı Ezidi mezarlarına yapılan ilk saldırı değildir"

Gündem Yayın: 06 Şubat 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 06.02.2019 17:46:06
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Almanya'da 15 yıl önce, 23 yaşındayken hayatını kaybeden Ezidi Sara Gin isimli kadının Batman'ın Yolveren köyündeki mezarlığı, defineciler tarafından tahrip edilmesi üzerine HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlaması istemesiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Uca önergesinde: “2 Şubat’ı 3 Şubat’a bağlayan gece, Batman’ın Yolveren (Çınera) köyündeki mezarlıkta 2004 yılında defnedilmiş olan 23 yaşındaki Sara Gin isimli genç kadının mezarına saldırı gerçekleşmiş, genç kızın kemikleri ve ailesi tarafından gömülürken giydirilen gelinliği mezardan çıkarılıp etrafa atılmıştır. Almanya’dan 15 sene önce cenazesi köyüne getirilip burada defnedilen genç kızın mezarına karşı bu suçu işleyenlerin kimliği henüz belirlenememiştir. Ayrıca, söz konusu saldırıya ilişkin fotoğraflar basına yansımıştır.

Bu insanlık dışı saldırı Ezidi mezarlarına yapılan ilk saldırı değildir. Daha önce de Ezidi mezarlarına bu tür saldırılar gerçekleştirilmiştir. 16 Nisan 2017’de de Urfa’nın Zewra köyünde 8 mezar tahrip edilmiş ve bununla ilgili verdiğim soru önergesi yanıtsız kalmıştı. Yıllardır bu saldırılar sürmekle beraber, Yolveren köyünde de son dönemde 3 tane mezar tahrip edilmiştir. Bu saldırılarla, özellikle, Ezidi genç kızlarının mezarları hedef alınmaktadır.

İnançları gereği mezar açtırmayan Ezdilere, en hassas değerleri üzerinden saldırılar gerçekleşiyor. Bu saldırılar, tarih boyunca inanç ve kültürlerinden dolayı katliama uğrayan ve göçe zorlanmış Ezidilerin ülkemizde de hedef tahtasında olduğu ve güvende olmadıkları gerçeğini gözler önüne sermiştir. Kendilerini, yaşadıkları topraklarda güvende hmeyen Ezidi halkı büyük bir endişeye kapılmıştır. Sadece Ezidilerde değil, bütün inanç ve kültürlerde ölülere saygı zorunlu ve insani bir gerekliliktir. Bu saldırı ile sadece Ezidilere saygısızlık yapılmamış, aynı zamanda bu toprakların en kadim halkı olan Ezidilerin bu tür saldırılara maruz kalmasının önüne geçmek devletin temel görevidir” dedi.

UCA ÖNERGESİNDE ŞU SORULARI SORDU

2 Şubat’ı 3 Şubat’a bağlayan gece tahrip edilen mezar ve diğer saldırılar bilginiz dâhilinde midir?

Tahribatın gerçekleşme nedenlerine yönelik herhangi bir inceleme başlattınız mı?

Söz konusu saldırıya ilişkin Bakanlığınız tarafından herhangi bir yasal işlem başlatılacak mıdır?

Nefret suçu niteliği taşıyan bu saldırıyı, Türk Ceza Kanununun 122. Maddesi gereğince değerlendirecek misiniz?

Ezidilere yönelik yapılan saldırılara ilişkin kayıtlı bir veri bulunduruyor musunuz?

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.