Uca'dan soru önergesi

22 yıldır cezaevinde olan Mehmet Emin Özkan, bugün aile görüşü sırasında fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Bununla ilgili HDP Batman Milletvekili Feleknas UCA, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermiştir.

Gündem Yayın: 19 Haziran 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 19.06.2019 17:48:45
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Uca'nın açıklamasında, "Mehmet Emin Özkan, 80 yaşında olup, müebbet hapis cezasıyla yaklaşık 23 yıldır cezaevinde bulunmaktadır. Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'a yönelik düzenlenen suikasttan sorumlu tutulan Özkan, 1996 yılında Mersin ilinde örgüte yardım etme suçundan yakalanmasına rağmen ek iddianameler ile delilsiz müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bu olaylarla hiçbir bağlantısının olmadığı, suçsuz yere yaklaşık 23 yıldır içerde yattığı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Bahtiyar Aydın dosyasının 20 yıllık zaman aşımına uğramaması için tekrar açılmasıyla, Aydın'ın JİTEM tarafından öldürüldüğü yıllar sonra anlaşıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame ile Mehmet Emin Özkan’ın ceza almasına gerekçe gösterilen Lice ilçesinin yakılması ve Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesi iddiası ile Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Yüzbaşı Tünay Yanardağ hakkında dava açıldı.

Dava İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ederken, suikastla bağlantısı olduğu iddiasıyla müebbet hapse çarptırılan Özkan'ın, avukatı Serdar Çelebi'nin müvekkilinin tekrardan yargılanması yönündeki girişimiyle dosya 2013 yılında yeniden açıldı. Fakat geçen iki yıl süre zarfında ‘yetkili değiliz’ bahanesiyle Diyarbakır adliyesi ile Adana adliyesi arasında defalarca gidip gelen dosya açılıp yeniden yargılanmaya geçirilmedi. Halen Adana Ağır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde derdest olup Yeniden yargılama kararının üzerinden yaklaşık 6 yıl geçmiş olmasına rağmen infaz durdurulmadığı için Mehmet Emin Özkan tahliye edilmemiştir. 

Mehmet Emin Özkan’ın, kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği gibi çeşitli rahatsızlıkları mevcut. Yaşlı ve uzun süredir cezaevinin olağanüstü koşullarında yaşayan Özkan, yeme, içme giyinme, banyo, tıraş, tuvalet vb. ihtiyaçlarını tek başına giderememektedir.  Bu yüzden bakımsız ve bakılmaya muhtaç durumdadır. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yüzde 87 vücut fonksiyon kaybının bulunduğuna dair ve ‘cezaevinde kalamaz’ raporu vermesine rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumuna götürüldü. Ancak yüzde 87 yatamaz raporuna rağmen cezaevinde kalabilir diye rapor vermiştir" diye konuştu.

Yanıtlanması için sorulan sorular;

  1. Yaklaşık 23 yıldır cezaevinde olan ve kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği gibi çeşitli rahatsızlıkları mevcut olan Mehmet Emin Özkan’ın bu durumuna rağmen cezaevinde kalabilir raporu verilmesinin sebebi nedir?

 

  1. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yüzde 87 vücut fonksiyon kaybının bulunduğuna dair ve “cezaevinde kalamaz” verilen raporun, Adli Tıp Kurumu tarafından cezaevinde kalabilir diye sonuçlanması hangi gerekçeyle mümkün olmuştur?

 

  1. 80 yaşındaki Özkan’a, hakkında hiçbir delil bulunmamasına rağmen verilen müebbet hapis cezasını nasıl açıklıyorsunuz?

 

  1. Yeniden yargılanma kararı bulunan Özkan’ın, tahliye edilip dışarıda tedavisine devam etmesi sağlanabilir mi?

 

  1. Şu an cezaevlerinde kaç hasta tutsak bulunmaktadır? Bu tutsaklardan kaçı ağır hasta?

 

  1. Ak Parti hükümeti döneminde cezaevlerinde kaç hasta tutsak yaşamını yitirmiştir?

 

  1. Bakanlığınızın hasta tutsaklar ile ilgili mevzuat değişikliğini öngören bir çalışması mevcut mudur?

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.