Uca'dan önerge

HDP Batman Milletvekili Feleknaz Uca Onkoloji ve Nefroloji uzmanı bulunmamasına ilişkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Gündem Yayın: 20 Haziran 2019 - Perşembe - Güncelleme: 20.06.2019 18:14:16
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Uca'dan önerge

Uca önergesinde şu bilgilere yer verdi: “Bütün hastanelerde bulunması elzem olan böbrek ve kanser hastalıklarını konu alan hekimlik dalı Nefroloji ve Onkoloji alanında bölüm uzmanları başta 356 yatak kapasiteli Batman Bölge Devlet Hastanesi olmak üzere Batman’da bulunan 6 hastanenin hiçbirinde bulunmamaktadır. Nefroloji uzmanı iki ay, Onkoloji ise dört aydır yok. Nefroloji ve Onkoloji uzmanlarının, 600 bin nüfusa sahip Batman’daki hastanelerde bulunmaması, oradaki vatandaşların sağlık hakkından tam olarak yararlanmasını engellemektedir. Bölge halkı, böbrek ve kanser gibi acil tedavi gerektiren ve hayati öneme sahip bu hastalıkların tedavisi için Batman’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta olan Diyarbakır başta olmak üzere civar illere gitmek zorunda kalmakta, dolayısıyla hastalar, hayati tehlike ile karşı karşıya kalmaktadır. Basına yansıyan bilgilere göre; nüfus bakımından Batman’dan daha küçük olan il ve ilçelerde sağlık alanında eksiklikler giderilirken, Batman’da bazı bölümlerde yaşanılan doktor eksikliği birçok hastayı mağdur etmektedir. Ancak, herkesin mümkün olan en yüksek seviyede fiziksel ve ruhsal sağlık standartlarına sahip olma hakkı, Anayasa’nın 56. Maddesinde ve Türkiye’nin bağlı olduğu uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış temel haklardan ve devletin ödevlerinden biridir.”

 

 Bu bağlamda;

1-Batman’daki hastanelerin doktor eksikliğinden dolayı, tedavi için civar illere gitmek zorunda kalan hastalar hayati tehlikeyle karşı karşıya kalmaktadır. Böbrek yetmezliği ve Kanser gibi hastalıkların ülkemizde yaygın olması göz önüne alındığında, hastanedeki Nefroloji ve Onkoloji uzmanı eksikliğinin gerekçesi nedir?  İlgili uzman doktorların atanması ne zaman düşünülmektedir?

2-Anayasamızda ve bağlı bulunduğumuz uluslararası sözleşmelerde, herkesin sağlık hakkından eşit yararlanmasına ilişkin maddeler bulunmasına rağmen, Batman’daki vatandaşların bu haktan tam anlamıyla yararlanamamasını nasıl açıklıyorsunuz? Bu bağlamda hastaların mağduriyetini gidermeye yönelik bir çalışmanız bulunuyor mu?

3-Batman’daki hastanelerde, Nefroloji uzmanı iki ay, Onkoloji uzmanı ise dört aydır bulunmamakta. Bu süre zarfında, kentte, kansere ve böbrek hastalıklarına bağlı kaç ölüm gerçekleşmiştir?

4-Ülkemizde kaç tane böbrek hastası bulunmaktadır? Son bir yıldır böbrek hastalıklarına bağlı kaç ölüm gerçekleşmiştir?

5-Türkiye’de kaç tane Nefroloji ve Onkoloji uzmanı bulunmaktadır?

6-Türkiye’de son bir yılda kaç kanser vakası tespit edilmiştir? Bir yıl içinde kansere bağlı kaç ölüm gerçekleşmiştir? Şu anda kanser tedavisi gören kaç hasta bulunmaktadır?

7- Ülkemizde kanser vakalarını azaltmak için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.