UCA'DAN ÖNERGE

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nda, Kürtçeye uygulanan baskılara ilişkin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi vermiştir.

Gündem Yayın: 15 Mayıs 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 15.05.2019 18:19:47
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nda, Kürtçeye uygulanan baskılara ilişkin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi vermiştir. Önergede Bin yıllardır farklı güçlerin, farklı kültürlerin egemenliği altında yaşayan ve payına inkâr ve ölüm düşen Kürt halkı, tüm bu baskılara rağmen, kültürünü ve dilini yaşatabilmek için olağanüstü bir direniş sergilediğine değinilmiştir. Önergenin devamında, "Verilen mücadeleler sonucunda, Kürtçe bir dil olarak Türkiye’de kabul görmüşse de Kürtçenin resmi olarak kabul edilmesi, kamu hizmetlerinde kullanılması bakımından toplumsal talepler göz ardı edilmiş, Kürtçenin kamusal alanda kullanımı, gerekli anayasal ve yasal güvencelere kavuşturulmamıştır. Üstelik ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde, bütün halkların eşit dil haklarına sahip olduğu açık bir şekilde yer almasına rağmen, Türkiye’deki yasalarda ve uygulamalarda dil haklarına riayet edilmemiş, Kürt diline baskı artmış, unutturulmaya ve yok edilmeye çalışılmıştır" denildi.

"Kürtçe eğitim veren okullar kapatıldı"

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, OHAL döneminde de baskıların arttığına dikkat çekerek 2017' verilen soru önergesinin de işleme alınmadan iade edildiğini belirtmiştir.  Uca, "15 Temmuz 2016 tarihinden sonra ilan edilen OHAL ile beraber Kürtçe eğitim veren onlarca okul kapatılmış, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Kürt dil kurumları, Kürt kültür dernekleri ve Kürtçe yayın yapan organlar da bir bir kapatılarak Kürtçe dil çalışmaları engellenmiştir. Bu süre zarfında, aralarında Musa Anter, Feqî Hüseyin Sağnıç ve İsmail Beşikçi’nin olduğu edebiyatçılar tarafından 18 Nisan 1992 yılında İstanbul'da kurulan; Kürt dilini, kültürünü ve edebiyatını araştıran ilk Kürt kurumlarından İstanbul Kürt Enstitüsü’nün (Enstîtuya Kurdî ya Stembol) kapısına Aralık 2016 tarihinde mühür vurulmuştur" denildi.

"Diller toplumların hafızalarıdır"

Bir topluluğun dilinin yok sayılması, yasaklanması aynı zamanda o toplumun tarihsel ve kültürel varlığının inkâr edilmesi anlamına geldiğini belirten Uca,"Bir toplum varlığını ancak, kendi anadilini günlük yaşamdan eğitime, iletişim-yayıncılıktan örgütlenme ve siyasete kadar her alanda özgür bir biçimde kullanarak sürdürebilir. Bu nedenle, Kürtçenin Türkiye’de yaşamsal bir statüye kavuşması gerekmektedir. Dört farklı lehçesiyle Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca kişi tarafından konuşulan Kürtçenin gelişmesi dünyanın kültürel mirasına katkı sağlarken, ülkemizde kalıcı bir barışın tesis edilmesi için hayati öneme sahiptir.

Bu bağlamda;

1) 18 Nisan 1992 yılında İstanbul'da kurulan, Kürt dilini, kültürünü ve edebiyatını araştıran ilk Kürt kurumlarından İstanbul Kürt Enstitüsü’nün (Enstîtuya Kurdî ya Stembol) kapatılmasının yasal gerekçesi nedir?

2) İlk olarak 2007’de Diyarbakır’da kurulan ve ülkemizde 37 şubesi bulunan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Komeleya Lêkolîn û Pêşvexistina Zimanê Kurdî) KURDİ-DER’in kapatılmasının yasal gerekçesi nedir?

3) Diyarbakır’da yüzlerce çocuğa anadilinde eğitim veren Ferzad Kemanger İlkokulu’nun kapatılmasının yasal gerekçesi nedir? Burada anadilinde eğitim gören çocukların eğitimlerine devam etmeleri için ne gibi alternatifler oluşturdunuz?

4) Kürt dili ve edebiyatı üzerine araştırmalar yapan Ehmedê Xanî Akademisi’nin kapatılmasının yasal gerekçesi nedir?

5) Ülkemizde Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Azadiya Welat Gazetesi’nin kapatılmasının yasal gerekçesi nedir?

6) Kürt dil kurumları ve Kürtçe yayın yapan gazete ve dergilerin kapatılmasıyla ne amaçlanmıştır?

7) Birleşmiş Milletler üyesi 113 ülkede birden çok resmi dil kullanılıyorken Türkiye’de milyonlarca kişinin konuştuğu Kürtçenin kamusal alanda yasaklanmasının sebebi nedir?

9) Kürtçenin ülkemizde yasal statüye kavuşması için bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?

10) Anadili Kürtçe olan onlarca milletvekilinin yasama faaliyetlerini yürüttüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan Kürtçe konuşmaların tutanaklara hala “bilinmeyen dil” notuyla geçmesinin sebebi nedir?

11) Ülkemizde yaşayan farklı dillerin tanınması ve korunması için bakanlığınızın herhangi bir çalışma planı var mıdır?

12) Kapatılan akademiler, okullar ve kültür derneklerindeki eşyaların satılmasının hukuki dayanağı mıdır?

" dedi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.