Uca’dan ‘Ezidi soykırımını tanıyın’ çağrısı

HDP Batman Milletvekili Feleknaz Uca, Türkiye’nin Şengal’de yaşananları soykırım olarak tanımasını istedi.

Gündem Yayın: 04 Ağustos 2019 - Pazar - Güncelleme: 04.08.2019 16:42:56
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

HDP Batman Milletvekili Feleknaz Uca, Türkiye’nin Şengal’de yaşananları soykırım olarak tanımasını istedi. Şengal’de binlerce Êzidî’nin, IŞİD çeteleri tarafından katledildiğini belirten Milletvekili Uca, “3 Ağustos 2014’te DAİŞ çeteleri, tüm dünyanın gözleri önünde Êzidîlerin kutsal kenti Şengal’e saldırmış, tarih boyunca 72 kez kıyımdan geçirilen Êzidî halkının 73’üncü fermanına tüm dünyanın gözü önünde imza atarak, katliamlar, yıkımlar ve büyük acılarla geçen Êzidî halkının tarihine kara bir sayfa daha eklemiştir. Bu çeteler, 7 bin Êzidî kadın ve çocuğu esir almış, kadınları köle pazarlarında satmış, tecavüze maruz bırakmış, binlerce Êzidîyi katledip toplu mezarlara gömmüştür. Çocuklarının gözleri önünde babalarının başlarını kesmişlerdir. Bu soykırımdan canlarını kurtarmaya çalışan 150 binden fazla Êzidî Şengal Dağı’na kilometrelerce yolu yürüyerek sığınmış, sıcaktan, açlıktan, susuzluktan sağ kurtulabilen 33 bin insan Diyarbakır, Urfa, Şırnak, Siirt, Mardin ve Batman’a göç etmiştir. 73. Ferman burada bitmemiş, binlerce Êzidî, Avrupa yollarına düşmüş, kimisi öldürülmüş, kimisi sularda boğulmuş, cenazeleri dahi bulunamamıştır. Bugün halen IŞİD’in elinde 3 bin esir bulunmaktadır. Türkiye topraklarında kalanlar ise yaşamlarını belediyelerimizin sağladığı olanaklarla idame ettirmeye çalışmıştır. IŞİD'in Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliam, Avrupa Parlamentosu tarafından 'Êzidî Soykırımı' olarak tanınmıştır. Yine Birleşmiş Milletler Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi'ne 'katliamı soykırım olarak kabul edin' çağrısında bulunmuştur. Bu katliam ayrıca uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda 'insanlığa karşı işlenen suçlar' kategorisine alınmıştır. Ancak ne var ki aradan geçen 5 yıl zarfında bu katliam, Türkiye'de henüz katliam olarak tanımamıştır” dedi.

“KATLİAMI ASLA UNUTMAYACAĞIZ”

Şengal’de yaşanan katliamı asla unutmayacaklarını ifade den Milletvekili Uca, şöyle devam etti : “Tüm dünyanın sadece izlemekle kaldığı bu büyük yıkıma, yaşanan bunca acıya rağmen Şengal’i mağduriyet üzerinden konuşmak yanlış. Yaralarını sarmaya ve Şengal’i yeniden inşa etmeye çalışan Êzidîler yaşadıkları bu soykırıma rağmen başını asla eğmemiştir. Bugün Şengalliler bir yandan çadırlarda yaşarken bir yandan kendilerini savunma gayreti gösteriyor. Şengal halkı, Şengal’i yeniden inşa ediyor. Kadın meclisleri, gençlik meclislerini kuran Şengalliler bir daha aynı katliama maruz kalmamak için statü ve öz savunma güçlerini oluşturuyor. Başları dik bir şekilde yeni yaşamı kuran bu direngen halkın yaralarını sarmak, katliamı tanımak ve Êzidî halkının talepleri doğrultusunda çalışma gerçekleştirip, bu halkın mücadelesine destek vermek hepimizin ortak görevidir. Kadim Êzidî toplumunun kutsal topraklarını barındıran ülkelerden biri olarak Türkiye de Şengal’de yaşananları soykırım olarak tanımalı, Êzidî halkının maruz kaldığı, katliam, etnik temizlik, tehcir sebebiyle 3 Ağustos gününü Êzidî Soykırım Günü olarak kabul etmelidir. Şengal’de yaşanan katliamı asla unutmayacağız, Şengal’i unutmak Kürt halkının yaşadığı acıları unutmak, görmezden gelmektir. Şengal’in kadınlarını, çocuklarını unutmak tarihi inkâr etmektir.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.