Tiryaki,cezaevindeki açlık grevini meclise taşıdı

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevine giren kişilere yönelik meclise Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlaması istemiyle önerge sundu.

Gündem Yayın: 28 Aralık 2018 - Cuma - Güncelleme: 28.12.2018 21:38:28
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Milletvekili Tiryaki, önergesinde şu görüşlere yer verdi:Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde 29 gündür süreli dönüşümlü açlık grevi sürmektedir. Açlık grevindeki tutuklu/hükümlülerin diğer tutuklu/hükümlülerden ayrı tutulduğu, kendilerine refakat etmek isteyenlere izin verilmediği ve tansiyon ölçümlerinin özellikle düzensiz yapıldığı ifade edilmiştir. Yine aynı cezaevi yönetimince “eski tutuklu/hükümlülere ait olduğu” gerekçesiyle kitaplara el konulduğu, keyfi olarak mektupların ulaşmasına izin verilmediği bilgisi tarafımıza iletilmiştir.

1- Evrensel hukuk normları gereğince barışçıl bir irade beyanı olan açlık grevi suç mudur?

2- Batman M tipi Cezaevinde açlık grevi yapanların koğuşlarından ve diğer tutuklu/hükümlülerden ayrı tutulmasının, refakate dahi izin verilmemesinin ve tansiyon ölçümü gibi en temel sağlık hizmetinden yoksun bırakılmalarının yasal dayanağı nedir? Bakanlığınızın bu konuda bir talimatı var mıdır?

3- Keyfi gerekçelerle kitaplara el konması ve mektupların iletilmesine engel olunmasının yasal dayanağı var mıdır? Bakanlığınıza aynı sebeple ulaşmış hak ihlallerinin sayısı kaçtır? Bunlardan kaç tanesiyle ilgili işlem başlatılmıştır?

4- Basında da sıkça yer bulduğu üzere; Türkiye cezaevlerinde artarak yaşanan bu ve benzeri tüm hak ihlalleriyle ilgili olarak şimdiye kadar ne tür girişimlerde bulundunuz? Bu ihlallerin tüm boyutlarıyla araştırılması ve giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.