‘Tereddüde düşen çiftçi üretimden vazgeçecek’

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Bekir Doğan, çiftçiyi rahatlatacak tedbirlerin alınmaması durumunda üretimin ciddi oranda durabileceğini söyledi.

Gündem Yayın: 23 Ocak 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 23.01.2019 16:08:56
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Bekir Doğan, çiftçiyi rahatlatacak tedbirlerin alınmaması durumunda üretimin ciddi oranda durabileceğini söyledi. Doğan, tarım girdilerinde ve tarımsal üretimde bir daralmanın yaşandığını ve bu nedenle zarara uğrayacağı endişesiyle çoğu çiftçinin üretimde tereddüde düşeceğini söyledi. Doğan, "Gübre ve ilaç gibi bazı tarımsal üretimin temel girdisi olan girdilerde yüzde 100’e varan artış söz konusu oldu. Sonradan dövizin bir nebze gerilemesiyle fiyatlar geriledi, ancak tarımsal girdiler olan gübre, mazot ve ilaçta o oranda bir gerileme yaşanmadı. Bu tarımsal üretimin daralmasına sebep oldu. Üreticinin zorlanmasına sebep oldu. Üreticinin tarımsal üretime kuşkuyla bakmasına neden oldu. Bu anlamda 2019 yılı içerisinde girdilerde, tarımsal üretimde bir alan olarak daralma olacağını düşünüyoruz. Çiftçi gerçekten maliyetin, üretim girdilerinin çok yüksek olması, kar marjının düşmesi ve hatta zarara uğrayacağı nedeniyle üretime önemli oranda vazgeçecektir" dedi.

“GİRDİLER VE MALİYETLER YÜKSELDİ”

Sadece tarımda değil hayvansal üretimde de aynı sıkıntının mevcut olduğuna işaret eden Doğan, "Kesif yemin, kaba yemin tarımsal üretime bağlı olarak üretim girdilerin artması nedeniyle orada yine bir gerileme söz konusudur. Yetkililerin bunun iyileştirilmesi yoluna gitmesi lazım. Bu teşvik olur, birebir çiftçiye katkı olur. Girdiler ve maliyetler yükseldi.

"BİRÇOK ÇİFTÇİ BAĞ-KUR'UNU İPTAL ETTİ"

Doğan, "Bu dolaylı yoldan çiftçimizin tarım BAĞ-KUR'u olmasına da etki ediyor. Tarım geliri iyi olan çiftçi, tarım BAĞ-KUR'u olup orada tarımsal işletmesi üzerine sigortasını yatırıp bu şekilde sigortalılık durumunu devam ettiriyor. Ancak 2018'deki bir kanundan dolayı bu sene tarım BAĞ-KUR'u olan çiftçimizin Ziraat Odaları’na kayıtları mecburidir. Ama maalesef bu sene tarımsal sigortalık prim miktarının artması nedeniyle birçok insan kaydını iptal etmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

"MERALARDA İYİLEŞTİRME YOLUNA GİDİLMELİ"

Mera sorununa ilişkin de konuşan Doğan, meraların korunmasıyla beraber iyileştirilmesi yoluna da gidilmesi gerektiğini vurguladı. Doğan, "Türkiye'de meralarımız kanun olarak çok iyi bir şekilde korunma yoluna gidilmiştir. Hatta bir köydeki mera hiçbir şekilde bir metre dahi azaltılamaz. Ancak bu meraların korunması yeterli değil. Meraların iyileştirilmesi, meralarda iyileştirme yoluna gidilmesi lazım” şeklinde konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.