‘Taziye evleri büyük bir maddi külfet oluşuyor’

Yaşam Yayın: 13 Ocak 2019 - Pazar - Güncelleme: 13.01.2019 12:17:41
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, taziye yemeklerinin kaldırılması konusunda beraberindeki heyetle birlikte Batman İl Müftülüğü’nü ziyaret etti. Batman’ın sorunları ve çözüm yollarına ilişkin sık sık kamu kurumlarını ziyaret ettiklerini söyleyen Şahin, İslam’a hizmet çalışmaları ve toplumun ıslahına yönelik gayret ve hassasiyet gösterdiğini belirttiği İl Müftüsü Turgut Erhan’a teşekkürlerini iletti. Taziye sahiplerine büyük külfet getiren taziye yemeklerinin kaldırılması için İl Müftüsü Erhan’dan destek talebinde bulunan Şahin, taziye yemeklerinin ciddi bir mağduriyet oluşturduğunu ve bu yüzden taziye evlerini yemekhane, lokanta ve çayhane görüntüsünden çıkarıp, olması gereken asli fonksiyonuna kavuşturmak istediklerini kaydetti.

"BÖLGEMİZİN BÜYÜK BİR SORUNU"

Taziye yemeklerine giden masrafın neredeyse bir düğüne yapılan masraf kadar olduğunu vurgulayan Şahin, "Sayın Müftümüzü ziyaret etmemizin asıl sebebi bölge halkının yüzde 90’ını mağdur eden bir hususu konuşmaya geldik. Bu da taziyelerde taziyelere gelenlere verilen yemek konusudur. Bu konuda birçok şikâyet ve mağduriyet haberi geliyor. Belki taziye sahibi bunu dillendirmekten çekiniyor, ancak taziye yapıldığı zaman neredeyse bir düğüne yapılan masraf kadar bir masraf gidiyor. Hele hele vefat eden şahsın hastalık süreci de varsa ve haftalarca hastanede kalmışsa mağduriyet daha da artmaktadır. Vefattan önce hastane ziyaretinde de hasta yakınları büyük maddi külfet altına giriyor. Hasta vefat ettiği zaman üç günlük taziye süresi zarfında da en az 20 bin lira gibi bir yemek masrafı olduğu bilgisi bizlere ulaşıyor. Bugün maalesef bölgemizde bu gelenek artık bir mecburiyetten çıkmış olup adeta bir rekabete dönüşmüş durumda. Bu bölgemizin büyük bir sorunudur. Bizler de halkımızı bu sıkıntıdan kurtarmak istiyoruz. Bu konuda Müftülükten bu işe öncülük etmesini istiyoruz. Bu anlamda bize düşen ne varsa yapmaya hazırız" diye konuştu.

"BU DURUM GELENEĞİMİZE DE TERSTİR"

Daha önce uzun süren taziye nedeniyle vefat eden kişinin yakınlarının ciddi anlamda sıkıntı çektiğini aktaran Müftü Turgut Erhan, şöyle konuştu : "Çünkü taziyeler günler sürüyordu. Taziyelerin 3 gün olarak sınırlandırılışmış olması en azından taziye sahiplerini ferahlatmış durumdadır. Taziye sahiplerini sıkıntıya sokacak bir diğer husus da taziyelerde verilen yemek konusudur. Zaten bu durum geleneğimize de terstir. Vefat eden kimselerin çevreden gelenlere yemek veriyor olması anlaşılır gibi değildir. Bilakis o acılı aileye yakınların, komşularının o günlerde onlara yardımcı olması gerekir. Tam tersi bunlar o üzüntünün içinde bir de uzaktan, yakından gelen insanlara karşı hem bir çaba içerisine girmekte hem de üzüntüsünü yaşayamayıp gelen insanları ağırlamak gibi bir külfetin altına girmektedir. Biz de önümüzdeki günlerde bu konuya bir neşter vuralım dedik. Madem bu şekil bir kamuoyu oluşmuş inşallah önümüzdeki süreç içerisinde gerek kanaat önderlerimizle bir toplantı yaparak, gerekse kendi görevlilerimizle bir toplantı yaparak buna genel olarak bir neşter vurmayı düşünüyoruz. İnşallah sizin gelişinizde buna vesile olmuş olur."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.