‘Tarımla geçinen nüfus azalmış durumda’

Yaşam Yayın: 19 Mart 2019 - Salı - Güncelleme: 19.03.2019 21:51:15
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Köyden şehre yoğun bir göç yaşandığını, bu durumun üretimi vurduğunu ve hayat pahalılığına yol açtığını belirten Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, tersine göç için kırsal alanın cazibeli hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Doğan, "Bugün bütün dünyada göçlerin temel sebebi, insanların açlıkla olan mücadelesinden kaynaklanmaktadır. Bugün diyebiliriz ki dünya savaşları da insanların aç kalabilme tehlikesi ya da yeterli gıda üretebilme noktasındaki sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Özellikle günümüz Ortadoğu coğrafyasında, Uzakdoğu, Ön Asya tarafındaki bölgelerde yeterli beslenme sağlanamamasından dolayı özellikle refah düzeyi yüksek olan ülkelere doğru bir göç söz konusudur. Yerel anlamda bu durum Türkiye için de söz konusudur. Köylerden kentlere göç de buna benzer bir gelişmedir. Özellikle son 25-30 yıldır Türkiye'de özellikle kırsal alanda kentlere yoğun bir göç yaşanmaktadır. Bu göç son zamanlarda istatistiklerde de yer almaktadır. Artık Türkiye'nin geliri tarımdan sanayiye akmıştır. Türkiye'de tarımla geçinen nüfus azalmıştır. Köylerden kentlere göç yaşanırken, kırsaldaki nüfus azalıyor" diye konuştu.

"GÖÇ TARIMI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR "

Konuşmasının devamında Doğan, şunları söyledi: "Göç tarımı olumsuz yönde etkiliyor, ürettiğimiz, tükettiğimiz gıdayı olumsuz yönde etkiliyor. Bugün köylerimizde bağında, bahçesinde özellikle aile işletmeciliği şeklinde kırsal alandaki gıdaları; özellikle sebzecilikte kendi kendine idame edecek düzeyde üretim yapan ve kendi yaşamsal ihtiyacını karşılayacak, hatta ihtiyacından artan kısmını da gelip satan çiftçi yok artık. O çiftçiler bugün kentlere göç etmişlerdir. Gerçekten refah düzeyi eski düzeyde değil ve iletişimin çok kolay olduğu bu dönemde insanlar artık refah düzeyinin yüksek olması şeklinde yaşamayı amaçlamaktadır. Dolayısıyla kendi köyünde istediği bu sosyal yaşantıyı, refah düzeyini bulamadığı zaman köyden kente bir umutla göç etmektedir. Bu insanlar kentlere göç ettiği zaman özellikle metropollerde çok büyük sosyal sorunlar yaşayıp, yaşatmaktadır. Bunun önüne geçilmesi lazım. Bunun önüne geçilebilmesinin tek çaresi; insanlara yaşadığı yerde sosyal yaşamlarını idame ettirecek, refah düzeyini önemli bir noktaya taşıyacak bir ortam sağlanmasıdır. Mera alanlarının korunması, geliştirilmesi lazım ki kırsal kesimde insanlar daha rahat hayvancılık, daha az girdiyle üretim yapsın. Böyle olursa insanlar kırsalda yaşama tutunabilirler. Aksi halde köylerden kentlere göçü durdurmak zor. Kentten köylere geri göçü sağlamak çok daha zordur. Dolayısıyla bu ciddi bir durumdur ve ciddi bir projelendirme yapılması gerekir.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.