Tarihi Pepira köprüsü restore ediliyor

Vali Hulusi Şahin, Bıçakçı köyü civarında Batman Çayı üzerinde tarihi Ortaçağ’a kadar uzanan Pepira Köprüsünde başlatılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Yaşam Yayın: 03 Eylül 2019 - Salı - Güncelleme: 03.09.2019 14:51:42
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan proje çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Şahin, yürütülen faaliyetler hakkında yetkililerden bilgi aldı.  İnceleme sırasında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Şahin, “Tarihi Ortaçağ'a kadar uzanan Batman Çayı üzerinde bulunan Pepıra Köprüsündeyiz. Bu köprü mimarisi ve tarzıyla Hasankeyf ilçemizde bulunan Artuklu Köprüsü ile aynı yapıdalar.  2016 yılında Karayolları Genel Müdürlüğümüz bu köprümüzün rölöve ve restitüsyon projelerini hazırlayıp kurula sundu ve kurul tarafından proje kabul edildi.   Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tarafından da ihalesi yapılarak restorasyon aşamasına geldik. Uzun yıllar ilgilendiğimiz bir proje, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tarafından belirlenen 900 günlük bir iş takvimi yaklaşık 2,5 sene içerisinde bu tarihi köprüyü ayağa kaldıracağız ve turizme kazandıracağız. Tarihi köprülerimiz Karayolları Genel Müdürlüğü, çeşmelerimiz de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. Yani sadece bugünü değil, geçmişi de ayakta tutmaya çalışıyoruz. Yürütülen projenin bedeli 15 milyon liradır. Proje kapsamında tarihi köprünün 10 ayağı yükseltilmesi düşünülürken, yüzey kazılarında 30 kadar köprü ayakları tespit edilmiştir. Revizyonla beraber, bu rakamın daha da yükseleceğini gösteriyor. Bizim için önemli olan köprümüzün olabildiğince aslına uygun olarak restore edilmesidir.  Ayrıca Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nün Batman çayı ıslahı projesi çalışmaları devam ediyor. Bu çalışma bittikten sonra hem sağ hem de sol sahilde önemli bir rekreasyon çalışması da planlıyoruz ve bir Millet Bahçesini de düşünüyoruz. Bunları yaptığımız zaman bu tarihi eserlerle rekreasyon alanları bir bütünlük arz edecek. Hepsi bütüncül bir yaklaşımla turizme kazandırılacaktır. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Firma yetililerinden de projenin süresinden önce, yani iki yılda tamamlamaları konusunda duyarlılık bekliyorum" diye konuştu.  İnceleme sırasında, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili İhsan Aslanlı, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü - 97. Şube Şefi Fehmi Değirmenci ve firma yetkilileri hazır bulundu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.