‘Tarihi konak turizme kazandırılsın’

Batman’ın Gercüş ilçesinde bulunan tarihi konağın restorasyonunu değerlendiren Gercüşlü vatandaşlar, restorasyon sonrası Kaymakamlığın yerleşmesini istemediklerini tarihi konağın turizme kazandırılması gerektiğini ifade ettiler.

Gündem Yayın: 17 Aralık 2018 - Pazartesi - Güncelleme: 17.12.2018 15:21:48
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Gercüş ilçe merkezi Bağlarbaşı Mahallesi Hisar Caddesi üzerinde bulunan ve 1926 yılında ilçe statüsü kazana Gercüş’te 1927 yılında tarihi hükümet konağı yapıldığı belirtiliyor. Yapılan restorasyonu değerlendiren Gercüşlü STK temsilcisi ile vatandaşlar, restorasyon sonrası Kaymakamlığın yerleşmesini istemediklerini tarihi konağın turizme kazandırılması gerektiğini söylediler. Gercüş Eğitim, Kültür ve Çevre Derneği  Başkanı Seyithan Öner, "Şu anda bulunduğumuz yer eski Hükümet Konağı restorasyon çalışma alanıdır. Bu bina 1927 yılında ilk olarak Hükümet Konağı olarak kuruldu. Daha sonra konak Askerlik Şubesi, PTT, cezaevi, jandarma olarak kullanıldı. En son 20 önce jandarma tarafından kullanılan konak son 20-25 yıldır atıl bir durumdaydı. 2017’de Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restorasyon ihalesi yapıldı. Şu anda restorasyonu yapılıyor” dedi.

"TARİHİ KONAK BİR SANAT OKULU OLSA İYİ OLUR"

Yaklaşık 7 yıl boyunda eski hükümet konağında memur olarak çalıştığını belirten vatandaşlardan Hasan Vural (80), tarihi konağın bir sanat okulu olmasını istiyor. Vural, "Eski hükümet konağı ben küçük iken yapılmıştı ancak tarihini bilmiyorum. Bu konağı hükümettin tüm birimleri tarafından kullanıldı. Kaymakamlık, adliye, askerlik şubesi gibi bütün kurumlar buradaydılar. Gercüş’ün bütün memur kısmı hepsi burada çalışmışlar. Böylesi tarihi bir konağın restore edilmesi bizleri sevindiriyor. Niye bu bina böyle çürümeye terk edilsin. Hükümet yeni binaya gittikten sonra burası bence bir sanat okulu olsa daha iyi olur. Eskiden aynı binada sanat okulun yeri de vardı" diye konuştu. Esnaf olan Şehmus Kızmaz ise şunları kaydetti: "Eski hükümet konağının restore edilmesi çok güzel bir şeydir. Restore sonrası orayı bir müze olarak kullanılmasını istiyoruz. Çünkü orası tarihi bir yapıdır. Oraya Kaymakamlığın getirileceği söyleniliyor. Bunu biz istemiyoruz. Tarihi yapı olması hasebiyle tarihi bir mekân olarak korunması daha iyi olur. Gercüş’ümüzün en azında tarihi bir yerinin olması güzel olacak. Bir Gercüşlü olarak orası turizme kazandırılmasını istiyoruz." 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.