Sigara akciğer kanseri riskini arttırıyor

Akciğer kanserine yol açan faktörlerin başında sigara kullanımının geldiğini belirten Göğüs Cerrahisi Uzm. Prof. Dr. Mehmet Bilgin, “Sigara kullanımı akciğer kanserinde en önemli risk faktörüdür.

Gündem Yayın: 19 Kasım 2020 - Perşembe - Güncelleme: 19.11.2020 11:44:58
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Akciğer kanserine yol açan faktörlerin başında sigara kullanımının geldiğini belirten Göğüs Cerrahisi Uzm. Prof. Dr. Mehmet Bilgin, “Sigara kullanımı akciğer kanserinde en önemli risk faktörüdür. Sigara kullanımı arttıkça akciğer kanseri vakalarıyla karşılaşma oranımız da artmaktadır” dedi.  Tüm dünyada farkındalık oluşturabilmek için toplumun dikkati her yıl kasım ayında erken tanının hayati önem taşıdığı akciğer kanserine çekilirken tütün ürünlerinin en büyük risk faktörü olduğu belirtiliyor. Göğüs Cerrahisi Uzm. Prof. Dr. Mehmet Bilgin, akciğer kanseri hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Mehmet Bilgin, “Sigara kullanımı akciğer kanserinde önemli bir etkendir. Dolayısı ile sigara kullanımı arttıkça akciğer kanserinin ortaya çıkması da artmaktadır. İstatistikler bunu net olarak ortaya koymaktadır. Sigara kullanımının azaltılması akciğer kanserinin azalmasını sağlamaktadır” sözleriyle tütün kullanımının zararlarına dikkat çekti. 

KANSERİ TETİKLİYOR

Bugün akciğer kanserinin oluşumunda en önemli etken olarak sigara ve tütün kullanımının ön plan çıktığını belirten Prof. Dr. Mehmet Bilgin, “Sigara kullanımı akciğer kanserinde önemli bir etkendir. Dolayısı ile sigara kullanımı arttıkça akciğer kanserinin ortaya çıkması da artmaktadır. İstatistikler bunu net olarak ortaya koymaktadır. Sigara kullanımının azaltılması Akciğer kanserinin azalmasına da yardımcı olmaktadır. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok öldüren kanser akciğer kanseridir" ifadelerini kullandı.

60 YAŞ ÜZERİNDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Akciğer kanserinde riskli grubun başında sigara ve tütün ürünleri kullananların geldiğine dikkat çeken Göğüs Cerrahisi Uzm. Prof. Dr. Mehmet Bilgin, “Hava kalitesini bozuk olduğu yerlerde yaşamak da önemli risklerdendir. 60 yaş üstü erkek ve kadınlar 25 yıldan fazla günde bir paket veya üstü sigara tüketmek de önemli bir risk faktörüdür. Cinsiyet dağılımına bakacak olursak önceleri erkekler daha riskli gruptaydı. Kadınlarda daha az görülmekteydi. Ancak günümüzde böyle bir durum yok. Her iki cinste ve her yaşta görülmekle birlikte 60 yaş ve üstün de daha sık karşılaşılmaktadır” dedi. Prof. Dr. Mehmet Bilgin, Akciğer Kanserine yakalanmamak için şu önerilerde bulundu: “Akciğer Kanserine yakalanmamak için öncelikle sigara başta olmak üzere tütün ve mamullerini kullanmamalıyız. Bu ürünlerin kullanıldığı ortamdan da uzak durmalıyız (pasif içicilik). Ayrıca özellikle yatak odaları havalandırılmalıdır.  Hava kalitesi kötü ortamlardan uzak durulmalıdır.  Temiz hava çok önemlidir.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.