Salatalık tarlada 30 kuruşa düştü

Batman'ın Balpınar beldesine tarım ile geçimlerini sağlayan kimi çiftçiler, seralarında yetiştirdikleri salatalıkların veriminden memnun olduklarını ancak fiyattın düşük olduğunu söylediler.

Yaşam Yayın: 18 Temmuz 2019 - Perşembe - Güncelleme: 18.07.2019 15:05:40
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

ÇİFTÇİ FİYATTAN DERT YAKINDI

Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Segırka Mahalle sakinleri, seralarda yetiştirdikleri salatalıkların hasadına yaklaşık bir aydır başladıklarını söylediler. Bölgede en çok sebze yetiştirildiği yapan yaklaşık 300 haneli Segırka Mahalle sakinleri, geçimlerini tarım ve kısmen hayvancılıkla yaptıklarını ifade ettiler. Kentte 2009 yılından itibaren ekili alan ve üretim miktarları açısından, seracılık faaliyetleri artış gösterirken Batman’da 2000 yılında 61 dekar olan sera alanı, 2019 yılında 317 dekara ulaşıldığı belirtiliyor. Sera bölgesi olarak ilan edilen Balpınar beldesi ve çevresinde bulunan çiftçiler, elde ettikleri ürünleri değerinin altında sattıklarından dolayı emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade ettiler.

“BU YIL SEBZELERİMİZ PARA ETMİYOR”

Mahallede seracılık işi yaparak geçimini sağlayan çiftçilerden Selman Aslan, “Geçimimiz tarım üzerinedir. Neredeyse her çeşit sebze ekimi yapıyoruz. Bu yıl sebzelerimiz para etmiyor. Yaptığımız harcamaları bile karşılayamıyor. Geçen sene eski Valimiz Ahmet Deniz, bize naylon desteğinde bulundu. Allah ondan razı olsun. Katkısıyla çok seralar kuruldu. Yeni Valimiz de destekleri devam ediyor,  Allah ondan da razı olsun. Bu desteklerin devam edilmesini istiyoruz. Sera naylonları dışında fide desteği de verilirse çok memnun oluruz. Çiftçilerin masrafları o kadar artmış ki masrafları yetiştiremiyoruz. Masraf artmasına rağmen ürünlerimizin fiyatları düşmüş bunun için işin içinden çıkamıyoruz. Bu yüzden yetkililerin yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi.

“İŞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

Ürünlerinin para getirmediğine dikkat çeken Aslan, “Salatalık kilosu 30 kuruştur. Bu seramdan 100 ton salatalık satarsam ancak kurtarır. Ben nasıl aile geçindireceğim nasıl masrafları çıkaracağımı bilemiyorum. Bir seranın kurulması 30-35 bin TL'dir. Salatalık kilosu 30 kuruşa olursa 100 ton satarsam daha yeni 30 bin lira yapar. Bu konuda özellikle Valinin yardımcı olmasını talep ediyorum. Geçtiğimiz sene salatalık fiyatı 1-1,5 TL’den satılıyordu, çok iyiydi. Bu yıl 30 kuruşa satılıyor. Arada 1  liradan fazla fark var. Bu fiyatlarla beraber ilaç, gübre gibi ihtiyaçların fiyatları artmış. Her seferinde 100-150 lira arası ilaç satın alıyoruz. Gübre torbası 120 liradır. Mazot litresi 6 buçuktur. Bu masraflarla beraber nasıl işin içinden çıkacağız. Tek isteğimiz ektiğimiz ürünlere güzel fiyatlar verilsin ki geçimimiz olsun. Bu fiyatla maliyeti bile çıkaramayı.” şeklinde konuştu. 

“SALATALIK SU KADAR BİLE PARA ETMİYOR”

Bu yıl ilk defa sera kurduğunu belirten çiftçilerden Fesih Tekin, “Bu yıl birçok köylümüz gibi bizde sera kurduk. İlk yıllar seralar azdı, seracılık iyiydi. Bu yıl köylüler sera sayısını artırınca salatalıklar para etmedi. Bu yıl salatalık su kadar bile para etmiyor. Suyun litresi belki bir liradır salatalık 50 kuruşa satılamıyor. Salatalık fiyatı 30-40 kuruştur. Fiyatların bu şekilde olmasının sebebi köylüler olarak bir derneğimiz veya kooperatifimizin olmayışıdır. Bunun için malımız heba olup para etmiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı meyve ve sebze fiyatları konusunda ortama hakim olması gerekir. Kalkıp bir yerlerden salatalık getirip bizim fiyatları düşürmek adil değildir. Tüketici ucuza alabiliyorsa üreticide zarar etmemesi gerekir. Bu duruma bir denge noktası olması gerekir. Üreticileri zor duruma koymamak gerekir. Bakanlık bu konu üzerinde durursa üreticinin zararı söz konusu olmaz. Elhamdülillah verim iyidir fakat fiyatı çok kötüdür. Ortalama bir buçuk bir 70 kuruş arası bekliyorduk. Ancak beklentimiz olmadı” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.