‘Program değişikliği sınav kaygısını yükseltir’

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bir ay erkene alınmasına tepki gösteren Eğitim Sen Batman Şubesi yöneticileri, iktidarın, turizm şirketleri, sermaye grupları ve özel okul sahiplerinin talebine göre alınan bu kararın kabul edilemez olduğunu belirttiler.

Yaşam Yayın: 08 Mayıs 2020 - Cuma - Güncelleme: 08.05.2020 20:25:59
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

‘YAŞAM HAKKINI YOK SAYAN BİR KARAR’

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) Koronavirüsü salgını nedeniyle daha önce 25-26 Temmuz tarihine alındığını, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınavın 27-28 Haziran’da yapılacağını duyurduğu hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi; “Eğitim Sendikalarının, bilim insanlarının, Velilerin görüşü alınmadan alınan bu karar öğrencilerimizin ve Eğitim Emekçisi Öğretmenlerin sağlığını bile bile tehlikeye atmak, ranta kurban etmek anlamına geleceğinden Eğitim Sen olarak bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Salgın tehlikesinin geçtiği bilim insanları tarafından bilimsel verilerle açıklanmadan okulların açılması ve sınavların erken tarihe çekilmesinin hem sağlık açısından, hem de öğrencilerin motivasyonu açısından sorunlar doğuracağını tartışmasızdır. Zaten pandemi süreci ile kaygılı olan öğrencilerimizin sınavların erkene alınması ile kaygıları daha da artmıştır. Bu durum öğrencilerimizin başarısını olumsuz yönde etkileyecektir. Görüyoruz ki iktidar başta turizm şirketlerinin, sermaye gruplarının, özel okul sahiplerinin talepleri doğrultusunda karar vermiş, öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin, yurttaşların yaşam hakkını yok saymıştır. Bu karar eğitim bilimi açısından izah edilebilir bir karar değildir. Psikoloji bilimi açısından bu karara bakıldığında; sınavların ertelenmesi, Öğrencilerde kaygı bozukluğu, çalışmalarını yetiştiremeyecek olma endişesi ve koronavirüs salgını ile birleşen bir 'hiçlik duygusuna" kapılarak çalışmaya dair motivasyonlarını kaybedecekleri tartışmasızdır. Bu karar sonrasında öğrencilerde ciddi bir moral bozukluğu yaşamakta olduğunu eğitimciler olarak görüyoruz. Eğitim Sen olarak ‘Sınav Odaklı’, ’Piyasacı’, bu değişikliğin bilimsel ve pedagojik bir karar olmaktan öte, turizmi canlandırmak için atılan "ticari" bir adım olduğu belirtiyor ve red ediyoruz. Her ne Kadar Sayın Cumhurbaşkanı ve MEB bu değişikliğin "adayların lehine" olduğunu söylese de, bu söylem bilimsellikte uzak ve gerçeğin manipüle edilmesinden başka bir şey değildir. Pedagojik olarak Sınav tarihi değişikliği; bu yaş grubundaki öğrencilerin travma düzeyini etkiler, Program değişikliği stres yaratır, sınav kaygısını yükseltir. Yapılacak işten vazgeçme, sönme davranışları da gösterebilir, daha farklı yönelimler de beraberinde getirebilir. Her öğrencide farklı semptomlarda olumsuz davranışlar ortaya çıkarabilir. Bu yüzden Öğrencilerimizin ruh sağlığını bozan bu tür uygulamalardan MEB’in vazgeçmesi gerekmektedir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.