ORUÇ VE SAĞLIK

Ramazan ayının bu yıl sıcak ve uzun günlere denk geldiği için, oruç tutanların sağlıklarıyla ilgili kaygılarda artmaktadır.

Gündem Yayın: 30 Mayıs 2019 - Perşembe - Güncelleme: 30.05.2019 15:49:01
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Ramazan ayının bu yıl sıcak ve uzun günlere denk geldiği için, oruç tutanların sağlıklarıyla ilgili kaygılarda artmaktadır. Batman’da bu yıl sahur ve iftar arasında yaklaşık olarak 16 saatlik bir açlık süresi sağlıklı kişileri dahi zorlarken, belirli hastalıkları olan kişilerin daha da dikkatli olması gerekiyor. Özellikle mide ve barsak hastalığı, karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalığı olanlar oruç tutarken dikkatli olmalılar.

 

Açlık süresinin uzun olması midede asit salgılanmasının artmasına neden olacağından ve iftarda fazla miktarda yenen yemek reflüyü artıracağından gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıkları olan hastalara tavsiyelerimiz;

İftarda aşırı yememek, iftar ile sahur arasına ara bir öğün yerleştirmek, sigara ve alkol kullanmamak, çikolata, kahve, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Hafif mide yakınmaları olanlar, diyet ve ilaç gibi önlemlerle oruç tutulabilir. Önceden geçirilmiş ülseri veya mide kanaması olanlar ise ramazan ayı süresince doktorlarına başvurarak gereken önlemler almaları, gerekiyorsa bu süreci ilaç tedavisi ile desteklemeleri gerekir. Henüz tedavisi sürmekte olan ülser hastalığı, yeni geçirilmiş mide kanaması, mide kanseri, ciddi reflü hastalığı veya çeşitli mide hastalıkları nedeniyle beslenme güçlüğü olanların, tüp mide ameliyatı olan ilk yıl içindeki hastaların oruç tutmaları ise sağlık açısından zararlı olabilir.

Uzun süreli açlık sırasında sıvı açığına bağlı olarak safra koyulaşmakta, akışkanlığı azalmakta ve böylece yeni taşların oluşumu artmaktadır. Safra kesesi taşlarının tedavisi cerrahidir. Oruç tutma niyetinde olan safra kesesi hastalarına tavsiyemiz ani ve çok yememeleri olacaktır. Çok yemek, çok safra asidi gerektireceği için bu, sistemi iyi çalışmayan hastaları sıkıntıya sokmaktadır. Kızartmalar, yağlı yemekler ve yumurta sakınılması gereken gıdaların başında gelir. Eğer Ramazan nedeni ile yeterli miktarda sıvı almak ihmal edilirse, safra asidinin kıvamı koyulaşacak ve çamur oluşup safra kesesinin tabanına oturacaktır.

Oruç tüm organları olduğu gibi, bağırsakları da dinlendirir. Yani oruç tutmak barsak açısından sağlıklıdır. Ancak; kabızlığı ve şişkinliği olanlar bol su içmelidir. Bu önlemlere rağmen kabızlık düzelmezse, doktorunuz tarafından önerilen bazı ilaçlardan yararlanmak mümkündür.

Son olarak; sahurda sadece su içmek veya gece yatmadan önce sahur yapmak zararlıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve mide asit salgının artmasına buna bağlı olarak mide rahatsızlıklarına karında şişliğe, hazımsızlığa günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.

                                                                                                                                            Doç. Dr. Zülfü ARIKANOĞL

                                                                                                                                                 Genel Cerrahi Uzmanı

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.