Odun ve kömür satıcıları dertli

Batman’da bazı bölgelerde doğalgaz kullanmayanlar şimdiden kış hazırlıklarına başladı. Vatandaşlar kışlık odun ihtiyacını temin etmeye çalışırken, odun satıcıların da yüzü gülmeye başladı.

Yaşam Yayın: 01 Kasım 2018 - Perşembe - Güncelleme: 01.11.2018 15:47:54
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 Piyasadaki zamların odunlara da yansıdığını belirten oduncular, evler için hazırlanan odunların tonunun 600 TL’den, fırın ve lokantalar için ise 500 TL’den satıldığını söylediler. Sonbaharın gelişiyle işlerinin kısmen de olsa açıldığını ifade eden odun satıcısı Özgür Erin, “Bu sene önceki seneye oranla işlerimiz düşüktü. İşlerin düşük olmasının sebebi de önceki sene havaların güzel geçmesiyle insanlar elindeki odunu bitiremedi. O da bu seneye yansıdı. Dağıtılan kömür kahvehanelere, binalara satılıyor, bu da bizim işimize yansıyor. Dağıtılan yardım kömürleri gerçek sahiplerini bulmuyor. Haliyle işimizi olumsuz etkiliyor. Bunun önüne geçilirse belki bizim işlerimiz iyi olacak. İşimizin yüzde 50’si fırın ve lokantalarla. Fırıncı ve lokantacılara, kaçakçılar daha cazip geldiğinden onlardan alıyor. Bu da bizim işimizi engelliyor. Eskiden kaçakçıların önlemi alınıyordu, şu anda hiç önlem alınmıyor. İsteyen kaçakçı şehir içinde istediği fırına-lokantaya odun boşaltıyor. Biz, burada vergimizi ödememize rağmen iş yapamıyoruz. Doğalgaz da ister istemez işimizi etkiledi. Odunculuk nerdeyse bitme noktasına gelmiş” diye konuştu.

“ODUNA 50 LİRA, KÖMÜRE 800 LİRA ZAM GELDİ”

Eskisi gibi evlerde yakacak olarak odun alınmadığını ifade eden Yakup Durmaz, “Odunları evler ve okullara satıyoruz. Odun tonajı bu yıl 600 TL, kömür ise bin 800 TL’dir. Önceki sene odun tonajı 550 liraydı piyasadaki birçok ürünle birlikte mazotunda pahalanmasıyla 50 lira zam yiyerek 600 lira yapıldı. Kömüre de 800 lira zam geldi. Kömür bin lirayken bin 800 oldu. Her yer doğalgaz olması nedeniyle eskiye göre odun satılmıyor. Fırınlarında doğalgaz olacağını söylüyorlar. Fırınlarda doğalgaz olsa kökten işimiz bozulur” dedi. Oduncular Sitesi çalışanlarından Muhammed Zübeyir Demir ise şunları söyledi: “Aile geçimimi sağlamak için kış sezonunda odun ve kömürdür. Diğer zamanlarda çiftçilikle uğraşıyorum. Allah-u Teâlâ hepimizin geçimini kolaylaştırsın. Odun sezonu geldiğinde bizim için bereketlidir. Gelip odun kırarak çalışıyoruz. Odun kırarak sporda yapmış oluyoruz. Millet parayla spor yapıyor, biz de hem spor yapıyoruz, hem de paramızı alıyoruz. İşimiz alın teri olduğundan bereketlidir.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.