‘Namaz İstatistikleri’ anketi paylaşıldı

Yaşam Yayın: 01 Eylül 2019 - Pazar - Güncelleme: 01.09.2019 13:17:12
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Türkiye'de toplumun dine ve dini değerlere bakışıyla ilgili bilgiler paylaşan Araştırmacı Mehmet Ali Kulat, Türkiye'de camiye gitmeyen büyük oranda bir kesimin olduğunu söyledi. Moderatörlüğünü Yunus Emiroğlu’nun yaptığı ikinci oturumda söz alan Araştırmacı Mehmet Ali Kulat, “Namaz İstatistikleri (Toplumda Namazın Durumu), Namazın Sosyal Hayata Etkisi (Namaz Kılan Toplumla Namaz Kılmayan Toplum Örneği)” temasıyla bir konuşma yaptı. Türkiye’de dine bakış araştırmasıyla ilgili yapılan anketin sonuçlarını paylaşan Kulat, "Bu çalışma 2017 tarihinde yayımlandı. 5 bin kişi rastgele seçildi. Türkiye nüfusunun 10 binde biri. Genç-yaşlı, kadın-erkek dengesine dikkat edildi. Bu çalışma 40’ın üzerinde makaleye konu olmuş. İlk sorduğumuz soru; 'Allah’ın varlığına birliğine, öldüren ve yaşatan olduğuna inanıyor musunuz?' yüzde 86’ı inandığını söylüyor. Yüzde 6'sı inanıyor ama her şeye karışacağına inanmıyor. Yüzde 4 inanmıyorum diyor. Bu sonuç Türkiye’nin yüzde 99 Müslüman olduğunu tezini de çürütüyor. Katılımcıların yüzde 75’i meleklere inanıyor. Toplumun yaklaşık 3'te 2'si Peygamberlere inanıyor. Bir kısmı Peygamberi rol model kabul etmiyor. Kadere inananların oranı ise yüzde 55" dedi.

"FETÖ 3'TE 1’İ ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİ YAPMIŞ"

FETÖ'den sonra cemaatlere bakışın değiştiğini belirten Kulat, "Namazı sorduk. 5 vakit namaz kılanların oranı yüzde 22 ve çoğunluğu kadınlar. Arada kılan, Cuma ve teravihe giderim diyenler yüzde 24. Herhangi bir dini cemaate bağlı mısınız diye sorduk. Evet diyenler yüzde 15. Daha önce bu oran tam tersiydi. O zamanlar darbe olmamıştı. Bu oran darbeden sonra insanların cemaatlere toplumun olumsuz bakmasına zemin hazırlamıştır diyebiliriz. 15 Temmuz darbe girişimi cemaatler bakışınızı değiştirdi mi diye sorduk. Yüzde 30’luk kesim olumsuz bakmama sebep oldu demiştir. FETÖ 3'te biri üzerinde olumsuz etki yapmıştır" ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.