‘Milli Mücadeleye Destek’ konferansı verildi

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında “Milli Mücadeleye Diyarbakır ve Batman Gençliğinden Verilen Destek” konulu konferans Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Konferans Salonunda düzenlendi.

Yaşam Yayın: 21 Mayıs 2019 - Salı - Güncelleme: 21.05.2019 16:34:01
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında “Milli Mücadeleye Diyarbakır ve Batman Gençliğinden Verilen Destek” konulu konferans Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Konferans Salonunda düzenlendi. Konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Engin Tilkat, Doç. Dr. Ferhat Korkmaz, Dr. Öğretim Üyesi Fahri Özteke, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Muzaffer Bimay, Üniversitemiz personeli ve öğrencileri katıldı. Milli mücadelenin ilk başladığı dönemde Güneydoğu’da din adamlarının çok önemli katkısı olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Özteke, “Halkla direk yüz yüze irtibat kuran onlardı. O dönemin en önemli kitle iletişim aracı, kamuoyu önderleri din adamları, eşraflar ve ağalar geliyordu. İlkin Diyarbakır’dan İstanbul’a giden protesto telgrafından sonra tüm bölgeden İstanbul’a telgraflar yağmaya başlamış, aynı protesto telgraflar İtilaf  Devletleri’nin temsilcilerine ve Damat Ferit Paşa hükümetine çekilmiştir” dedi. “Batman’ı temsilen de 29 Mayıs 1919 günü İzmir’in işgalini protesto eden bir telgraf İstanbul’a gönderilmişti” diyen Özteke, “Nerden? Telgraf gönderiliyor Beşiri’den gönderiliyor. Beşiri’den Raman Aşireti, Sekan Aşireti ve Alikan Aşiretleri İstanbul’a İzmir’in işgalini protesto eden telgraf çekiyorlar. Aşiret liderlerinin göndermiş olduğu telgrafın en hassas kısmını ise “İzzetti nefsi millilere karşı baki olacak en adi bir tecavüz kanlarımızla temizlenecektir” demektedir. Henüz milli mücadelenin yeni başladığı bir dönemde Beşiri’den İstanbul’a çekilen bir telgraf. Ülke için, vatan için Beşiri’den İstanbul’a çekilen telgrafta Raman, Sekan ve Alikan aşiretlerinin şehit olmaya hazır ve nazır oldukları görülüyor” dedi. Öte yandan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen programın ardından programa katılan Üniversite personeline, öğrencilerine ve davetlilere Orhan Doyan’ın seslendirdiği ilahi ve ezgi dinletisi eşliğinde iftar yemeği verildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.