Milletvekili Uca’dan soru önergesi

Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu barajı nedeniyle sular altında kalacak olan çevre köylerde bulunan tarihi ve kimsesiz mezarların da sular altında kalma tehdidine ilişkin Batman Milletvekili Feleknas Uca, Meclis’e soru önergesi verdi.

Gündem Yayın: 26 Aralık 2019 - Perşembe - Güncelleme: 26.12.2019 16:05:32
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu barajı nedeniyle sular altında kalacak olan çevre köylerde bulunan tarihi ve kimsesiz mezarların da sular altında kalma tehdidine ilişkin Batman Milletvekili Feleknas Uca, Meclis’e soru önergesi verdi. Milletvekili Uca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi şöyle : “Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan ve yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış olan, UNESCO dünya mirası listesine girmek için 10 kriterden 9’una sahip olan Hasankeyf, Dicle Nehri üzerinde kurulan baraj nedeniyle sular altında kalmaya başlamıştır. Hasankeyf’le birlikte onlarca köy de sular altında bırakılmıştır. Bu köylerden göç eden insanlardan geriye kalanlar arasında yakınlarının mezarları da bulunmaktadır. Ancak köylerin sular altında kalacak olmasından kaynaklı mezarlar taşınmakta fakat kimsesiz mezarlar ve başvuru yapmayan ailelerin mezarlarının ise taşınmayacağı tarafımıza ulaşan bilgiler arasındadır. Bu bağlamda; Ilısu barajından kaç köy etkilenmekte ve bu köylerde kaç mezar bulunmaktadır? Bu mezarlardan kaçı sular altında kalma tehdidi ile karşı karşıya? Aralarında tarihi mezarlar bulunmakta mıdır? Ilısu barajı projesi başladığı günden bu yana kaç mezar taşıma başvurusu yapılmıştır? Kaç mezar taşınmıştır? Taşıma için başvurusu bulunmayan ve/veya sahipsiz olan mezar sayısı kaçtır? Bu mezarların akıbeti ne olacaktır? Taşınmayacağı iddiaları doğru mudur? Doğru ise taşınmama gerekçesi nedir? Baraj projesi kapsamında, barajdan etkilenecek olan alanın tamamında mezarlıklarla ilgili ilgili bakanlıklarca saha araştırması yapılmış mıdır? Projeden etkilenecek bölgede varsa tarihi mezarlıklar da sular altında mı bırakılacaktır?”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.