Kurbanlıklarda 'sağlık ve hijyen' uyarısı

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Veteriner Hekim Abdulkadir Ataç, kurbanlıklarla ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Gündem Yayın: 30 Temmuz 2019 - Salı - Güncelleme: 30.07.2019 16:09:33
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Veteriner Hekim Abdulkadir Ataç, kurbanlıklarla ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Hayvan alırken yaşlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Ataç, "Kurban olarak kesilecek hayvanlar sağlıklı olması lazımdır. Kör, kulağı kesik ya da herhangi bir azası kesik olmaması lazımdır. Kurban edilecek hayvanlar zayıf olmaması lazımdır. Kurban edilecek hayvanlar Peygamber Efendimiz tarafından şöyle açıklanmıştır; 4 tip hayvanın kurban edilmesi sakıncalıdır. Zayıf olan, kör olan, kulağı ve memesi kesik olan hayvanlar kurban edilemez. Kurban edilecek hayvanlar hem sağlıklı hem de kilolu olması gerekir" dedi.

“ÇEVREYİ KİRLETMEMELİYİZ”

Kurban edilecek hayvanların yaşları hakkında bilgi veren Ataç, "Kurbanlıklar sığır, koyun ve deve cinsinden olmalıdır. Deve cinsinden kurban edilecek hayvanların 5 yaşını doldurmuş olması lazımdır. Koyun cinsi hayvanlar bir yaşını doldurması lazımdır. Özellikle süt dişini dökmesi lazımdır. Dini vecibemize göre 6 aylık olup da annesi kadar büyük ve gösterişli olan hayvanlarda kurban edilebilir. Sığır cinsi hayvanlarda 2 yaşını muhakkak doldurmuş olması lazımdır. Özellikle çevreye dikkat etmemiz lazımdır. Kurban keserken çevreyi kirletmemeliyiz. Temizliğe dikkat edilmezse, çevre kirliliği oluşur ve sağa sola hastalıklar yayılır. Aynı şekilde rastgele kesik hayvanın etini, işkembesini sağa sola atarsak çevreyi kirletmiş ve hastalıkları yaymış oluruz" şeklinde konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.