‘Kriz kırmızı et satışlarını vurdu’

Yaklaşık bir yıldır et fiyatlarında bir artış olmamasına rağmen vatandaş et tüketemiyor. Kasaplar, sorunun et fiyatları ile değil, ekonomik kriz ve alım gücü ile ilgili olduğunu belirttiler.

Gündem Yayın: 20 Mart 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 20.03.2019 16:48:13
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Alım gücü kalmadığı için vatandaşın ete para yetiştiremediğini belirten 30 yıllık kasap Mehmet Ali Rüzgâr, kuzu etinin 42 TL olduğunu, vatandaşın bu ekonomik kriz, enflasyonun içinde ay başını zar zor tamamladığını söyledi. Fiyat olarak ekonomik krizden etkilenmeyen tek ürünün et olduğunu belirten Rüzgâr, "Bu ekonomik krizden etkilenmeyen ürünün et olduğunu söyleyebiliriz aslında. Çünkü bu ekonomik kriz içerisinde et fiyatlarında herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Bir senedir olduğu gibi yerinde sayıyor, ama maalesef buna rağmen ekonomik kriz insanların cebine yansıdığı için satışlarımızda fazlasıyla bir düşüş yaşandı. Şu anda hayvancılık neredeyse kalmadı, köyler boşaltıldı diyebiliriz. Şu an da et sıkıntısı çekiyoruz. Türkiye mecburen eti ithal etmek zorunda kalıyor ve bu sefer besiciler mağdur oluyor" dedi.

"KİMSE ET ALAMIYOR"

Halkın et alım gücünün kalmadığını kaydeden İslam Rüzgar, “Bu ekonomi krizde et fiyatında hiçbir artış olmadı, aksine et fiyatı düştü. Bundan bir sene önce 42 TL’ye sattığımız eti düşük fiyatına satmamıza rağmen milletin alım gücü kalmadığı için kimse alamıyor. Hem kasaplar hem de üreticiler bu durumda zarar görüyorlar. Üretici 2 sene önce yemin çuvalını 40 TL’ye alırken, şu anda 80 TL’ye alıyor. Bu sıkıntılar devletin dışarıdan et getirmesinden kaynaklanıyor. Bir taraftan üretici zarar ederken diğer taraftan devlet kurumları kâr ediyor. Yüksek fiyata dışarıdan getirdiği eti düşük fiyata kendi kurumlarına dağıtıyor. Halk bundan faydalanmıyor. Halkın faydalanması için üreticiye destekte bulunulması gerekir. Üretici kazanırsa esnaf da kazanacak, esnaf kazanırsa halk da hesaplı bir şekilde et yiyecek. Devlet başka ülkelere bu halkı yem etmemesi lazım."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.