‘İnsan haklarına en güzel örnek Veda Hutbesidir’

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, Hazreti Muhammed'in Veda Hutbesinin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne asırlar öncesinden ışık tuttuğunu söyledi.

Yayın: 12 Aralık 2018 - Çarşamba - Güncelleme: 12.12.2018 16:35:45
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, beraberindeki heyetle birlikte Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle kentte faaliyet gösteren Suriyelilere ait Cudi Kalkınma Derneğini ziyaret etti. Ziyarette bir konuşma yapan Durmaz, Suriye’de 2011 Mart’ında başlayan ve hâlâ devam eden iç savaştan dolayı 4 milyona yakın Suriyeli eş ve akrabalarını, ev ve memleketlerini geride bırakıp Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Göç alan illerden birinin de Batman olduğunu belirten Durmaz, "İlimizde şu anda yaklaşık 15 bin Suriyeli bulunuyor. Bu muhacir kardeşlerimizin yanlarında bulunmak, yaşadıkları hak ihlallerini sormak ve sıkıntılarının çözümüne katkıda bulunmak adına onları ziyaret ediyoruz. Dünya İnsan Hakları Günü olması sebebiyle hak ihlallerinin ve insan haklarının konuşulduğu bugünde bizler de Suriyeli kardeşlerimizi derneklerinde ziyaret ettik. Bugüne kadar duçar kaldıkları sıkıntıları onlardan dinledik. Kardeşlerimiz, savaşın tamamen sona erip memleketlerine dönecekleri günü bekliyorlar. Temennimiz, bu özlemlerine kavuşmalarıdır" dedi.

“ADALETSİZLİKLER EN FAZLA AVRUPA’DA”

Günümüzde insan haklarından, adalet, eşitlik ve özgürlükten en fazla söz edenlerin Batılı ülkeler olduğunu, fakat hak ihlallerinin en fazla yine Avrupa’da yaşandığına dikkat çeken Durmaz, "Her fırsatta söz ettikleri kaideler sadece kendileri için geçerlidir. Bunlara rağmen adaletsizlikler ve hak ihlalleri en fazla Avrupa’da yaşanmaktadır. Batı, Müslümanlara ve hakları ellerinden alınmış mağdurlara hiçbir zaman samimi yaklaşmamış ve dürüst davranmamıştır. Avrupa ülkeleri, Suriyeli kardeşlerimize insanca bir muamelede bulunmamış, savaştan dolayı göç etmek zorunda kalan Suriyelilere sınır kapılarını kapatarak zulmetmişlerdir. Bunları yapan onlar olmasına rağmen söz insan haklarından açıldığında en fazla seslerini yükseltenler yine onlar olmuşlardır. Ancak bu durum, onların iki yüzlülüklerini kamufle etmemektedir. Tüm bunlar Batının insan hakları savunucusu olmadığını ortaya çıkarmıştır. Bizlerin, insan hakları konusunda dinimiz İslam’ın belirlemiş olduğu çerçeveyi bilmesi gerekmektedir. Bunun için de en güzel örnek, Peygamberimizin Veda Hutbesidir. Bu hutbe, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne asırlar öncesinden ışık tutmuş, insanlığa yol göstermiştir. İşte, zihinlere kazınması gereken bu hutbedeki evrensel mesajlardır. Bu mesajlar insanlık âlemi tarafından özümsenerek yaşanılır ve uygulanılırsa herkes hakkına kavuşacak ve yeryüzündeki sorunlar sona ermiş olacaktır. Bunun için insanlık ailesi olarak hepimizin sorumluluk bilinciyle hayat mücadelesini sürdürmesi gerekmektedir" diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.