İluh Deresinden çamur akıyor

Şehri ikiye bölen ve yıllardır ıslah edilemeyen adeta mikrop yuvası haline gelen İluh Deresinden son günlerde resmen çamur akıyor.

Yayın: 07 Haziran 2020 - Pazar - Güncelleme: 07.06.2020 22:59:09
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

DEREDE ÇAMURLU SU

Kentin kangren yarası haline gelen İluh Deresinden günlerdir adeta çamur akıyor. Erköklü, Güneyket, Yeni Stadyum ile Güney Çevre Yolundaki mısır tarlalarının kanal ve sondaj kuyulardan alınan sulama sistemiyle  tarlaları su altında bırakırken, tarım arazilerinden akan sular nedeniyle adeta çamur gibi akıyor. Yaz sezonunun başlamasıyla mısır tarlalarını yanlış yöntemlerle sulayan çiftçiler, çevre felaketine sebep oluyor.

VAHŞİ SULAMA

Batman, Bismil, Diyarbakır ve bölgede mısır ekili alanlarda sulama dönemi başlarken çiftçiler sulama kanalları vasıtasıyla bazıları ise açtıkları kuyulardan temin ettikleri su ile sulama yapmakta. Geçtiğimiz yıllarda yetkililer tarafından defalarca uyarılan çiftçilerin yüzde 80'i hala (vahşi sulama) sistemiyle ekili alanlarını suluyor. Böylelikle gereğinden fazla kullanılan suyun taştığı toprak ile ilaç, gübre derelere ve toprak altına karışıyor. Tarımsal sulamanın yüksek olduğu bölgede  her yıl bu dönemde Batman ve Dicle çaylarının su rengi çamura dönüşmekte. İluh Deresinden Batman ve Dicle'ye akan suların çamura dönüşmesinin nedeni vahşi sulamadan kaynaklandığı belirtildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.