‘İlk yardım insanoğlu için su kadar şarttır’

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, Dünya İlkyardım Günü nedeniyle açıklamalarda bulunuldu.

Gündem Yayın: 15 Eylül 2019 - Pazar - Güncelleme: 15.09.2019 13:03:22
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, Dünya İlkyardım Günü nedeniyle açıklamalarda bulunuldu. SAĞ-ÇEV Başkanı Güneş, günümüzde acil müdahale gerektiren kaza ve afetler nedeniyle binlerce insan öldüğünü belirterek, "İlk yardım insanoğlu için su kadar şarttır" dedi. Güneş, "İlk yardım; yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda eğitimini almış birinin, durumun kötüye gidişini engellemek, yani hayatın kurtarılması için olay yerinde yapılan, ilaçsız ilk müdahaledir. Önemi sadece bugünle sınırlı değil, insanoğlunun var olduğu her vakit paha biçilmezdir. Olay yerine sağlık ekibinin gelme süresi ve olay yerinden hastaneye götürülmesi için harcanan vakit düşünüldüğü zaman hastanın sağlık durumu kritik bir hal almaktadır. Fakat durumun kötüye gidişini durdurmak için yapılan ilk yardım; hastaya, hastaneye ulaşıncaya kadar süre kazandırdığı gibi aynı zamanda bir nevi hayatı tehlike riskini indirgemiş veya sıfırlamış oluyor. Trafik kazası sonucu veya kronik hastaların vefat sebebinin yegane nedeni ilk yardımın yapılmaması veya gecikmiş olmasıdır. Tüm bu vahim durumların yaşanmaması ve kaza gibi durumlarda ölü sayısının en aza indirilmesi için ilk yardım insanoğlu için su kadar şarttır. Ne yazık ki ülkemizde işi gereği, sağlık sektöründe çalışan insanlar haricinde ilk yardım bilen kişi sayısı çok azdır. Kısa zamanda önünde geçilebilecek bir durum olup, halkımız bu konuda bilinçlendirilmelidir. Bir insanın hayatını kurtarmanın, gerekir ise kendi ailenden birinin hayata dönmesine vesile olmanın duygusu tartılmayacak ve unutulmayacak kadar büyüktür. Sonuç olarak ilk yardım eğitimi almış biri insanlık için büyük bir önem arz etmektedir. İlk yardım değil, ilk yardımı bilen insan hayat kurtarır!" ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.