İHD’den ‘anadil’ talebi

Batman İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi tarafından, yeni öğretim yılında demokratik, eşit ve anadil ile ilgili talepleri dile getirmek amacıyla basın açıklaması yapıldı.

Yaşam Yayın: 10 Eylül 2019 - Salı - Güncelleme: 10.09.2019 14:48:28
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Batman İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi tarafından, yeni öğretim yılında demokratik, eşit ve anadil ile ilgili talepleri dile getirmek amacıyla basın açıklaması yapıldı. İHD Batman Şubesinde düzenlenen basın toplantısına, İHD Şube Başkanı Av. Devran Yıldız, yönetici ve üyeler katıldı. Basın açıklamasını İHD Çocuk ve İnsan Hakları Komisyonu sorumlusu Ercan Başar okudu.  Başar, bilimsel, demokratik, eşit, kesintisiz ve parasız ana dilde eğitimin insan hakkı olduğunu belirterek, “Anadili Türkçeden farklı olan milyonlarca çocuğumuz geçmişte olduğu gibi bu yıl da anadillerinde eğitim görme hakkına sahip değiller. Oysaki anadilde eğitim temel bir insan hakkıdır ve ilgili tüm uluslararası sözleşmelerde garanti altına alınmıştır. Türkiye ise dünyada çocuklarına bayram armağan eden tek ülke olmakla övünürken, milyonlarca çocuğun kendi anadili ile eğitim görmesine ‘ülke bölünür’ paranoyası ile yaklaşacak kadar ‘çağ dışı’ düşünceler ileri sürülebilmekte ve anadilinde eğitim talepleri ‘suç’ olarak kabul edilmektedir.  Anadilinde eğitim en temel insan haklarından biri olduğu gibi, eğitim biliminin de en temel ilkelerindendir. Yasaklar ve tepkilerle anadil eğitimine karşı çıkılarak, bireylerin kendi anadillerinde eğitim almasını engellenmeye yönelik adımlar en büyük insan hakkı ihlallerindendir” dedi.                 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.