İHD'den açıklama

İnsan Halkları Derneği Batman Şubesi, yaptığı basın açıklaması ile 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutladı.İHD," Kürt entelektüel bilim insanı Mir Celadet Ali Bedirxan öncülüğünde 15 Mayıs 1932 tarihinde ilk Kürtçe dergi olan Hawar dergisi Şam ilinde yayın hayatına başladı.

Yaşam Yayın: 15 Mayıs 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 15.05.2019 18:20:47
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

İnsan Halkları Derneği Batman Şubesi, yaptığı basın açıklaması ile 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutladı.İHD," Kürt entelektüel bilim insanı Mir Celadet Ali Bedirxan öncülüğünde 15 Mayıs 1932 tarihinde ilk Kürtçe dergi olan Hawar dergisi Şam ilinde yayın hayatına başladı. Kürtçe yazım dilinde bu tarihten itibaren Latin alfabeleri kullanılmaya başlandı. Ancak Kürt dili, devlet pozitif yükümlüğünü yerine getirmediğinden resmi kurum ve kuruluşlarda kendini ifade edemeyen insanlarla dolu bir coğrafyada yaşamaya çalışmaktadır. Kendi topraklarında, kendi coğrafyalarında cumhuriyet tarihi boyunca çok uzun bir süre kendi dilini konuşamayan, yazamayan, kullanamayan Kürt halkının maruz kaldığı bu muamele hiç şüphesiz zulümdür. İnsan hakları ihlalidir ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu ihlali cumhuriyet tarihi boyunca uyguladığı inkâr ve asimilasyonla gerçekleştirmiştir. Bu nedenle Kürtler, bugünü bayram havasında değil,  yok olmama mücadelesi havasında kutluyor. Kürtler, yeni doğan çocuklarına vermek isteyip de veremedikleri isimlerin yerine, bir nüfus memurunun keyfiyetine bırakılan zoraki isimlere hep yabancı bırakıldı. Çocuklar kendi dillerinde masallarla büyümedi. Eğitim kurumlarında, kendi anadilleri yerine yeni bir dil öğrenmeye zorlandı. Sonuç olarak biz insan hakları savunucuları, Türkiye Cumhuriyeti devletini Kürtçe dilini eğitimde ve kamusal alanda kullanımı ile ilgili serbestliği sağlayacak anayasal düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz. İnsan Hakları Derneği olarak tüzüğümüz de yer alan      ‘’ Herkesin anadilinde eğitim ve öğrenim görme hakkı ile anadilinde kamu hizmeti verme ve alma hakkını savunur.’’ İlkesine hareketle  Kürt halkının Kürtçe Dil Bayramını Kutluyoruz."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.