İHD: AİHM’in kararları bağlayıcıdır

Gündem Yayın: 21 Kasım 2018 - Çarşamba - Güncelleme: 21.11.2018 16:53:55
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2 yılı aşkın süredir Edirne Cezaevi’nde tutuklubulunan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluğuna sonverilmesi gerektiğini belirtmişti. Demirtaş adına avukatları, tutukluğunun “özgürlük ve güvenlik hakkı”, “makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı” ve“serbest seçim hakkı”nı ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştu. Başvuruyu değerlendiren Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar ancak öngörülen amaçlar için uygulanabilir” içerikli 18’inci Maddesi’nin ihlal edildiğine hükmetti.Türkiye’ye karşı ilk kez başvurulan bu madde ile Demirtaş’ın “siyasi nedenlerle” tutuklandığını tespit eden AİHM, Demirtaş’ın tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe tutukluluğun mümkün olan en kısa tarihte sonlanmasını talep etti. Karara göre,Türkiye 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödemeye de mahkum edildi.

“HDP, 5.8 milyonluk oy ile önemli bir temsiliyettir”İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi AİHM’in vermiş olduğu karara göre Selahattin Demirtaş ve Siyasi tutukluların serbest bırakılmasını, verilen karara uyulması gerektiğini belirtti. İHD Batman Şubesi,“Türkiye’deki siyasal iktidarın HDP ve DBP’yi dışlayan ve kriminalize etmeye çalışan siyasi tutumu kesinlikle kabul edilemez. HDP’nin 24 Haziran 2018 seçimlerinde halktan aldığı 5,8 milyonluk oy ve TBMM’de temsiliyetini bulan 67 milletvekili önemli bir temsiliyettir ve siyasal iktidarın bunu kabullenmesi gerekmektedir. HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte tutukluluğu devam eden milletvekilleri ve hâlen Hakkâri milletvekili olan Leyla Güven’in tutukluluğunun sona erdirilerek serbest bırakılmaları gerekmektedir. Vekiller üzerindeki yargı baskısı sürdürülerek partileri de baskı altında tutulmaktadır.” “Türkiye’nin bu karara uyma yükümlülüğü bulunmaktadır”“Selahattin Demirtaş hakkında AİHM’nin 20.11.2018 tarihli vermiş olduğu karar ile birlikte tutukluluğuna son verilerek derhal serbest bırakılması gerekmektedir.AİHM vermiş olduğu kararda Türkiye Hükümetinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 18. maddeyi ihlal ettiğini ve Selahattin Demirtaş’ın ‘’Siyasi Saiklerle’’ tutuklandığına karar vermiştir. AİHM ilk defa 18. Maddenin ihlal edildiği konusunda karar vermiştir.Bu karar sonrası hükümet kanadından yapılan açıklamalar kabul edilemez.AİHM kararları bağlayıcıdır, Türkiye’nin bu karara uyma yükümlülüğü bulunmaktadır. Avrupa Konseyi kurucu üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasası’nın 90. Maddesi ve Uluslararası Sözleşmeler gereği, bu kararı bir an evvel uygulamaya geçirmek zorundadır. Bu karara uyulmaması, Türkiye açısından hem siyasi hem hukuki yaptırımlara neden olacaktır. Türkiye demokrasisi ve hukuk devleti açısından, Selahattin Demirtaş ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutukluluk hallerinin sona erdirilerek derhal serbest bırakılmaları gerekmektedir.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.