İÇKİ VE KUMAR ÜZERİNE

Cenab-ı hak bir ayeti kerime’sinde şöyle buyuruyor:

Gündem Yayın: 28 Aralık 2021 - Salı - Güncelleme: 28.12.2021 18:48:01
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Cenab-ı hak bir ayeti kerime’sinde şöyle buyuruyor:

“Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar. De ki: bu ikisinde insanlar için büyük zarar ve bazı faydalar vardır ; zararları da faydalarından büyüktür. Sana neyi infak edeceklerini de soruyorlar. De ki: ihtiyaç fazlasını Allah sizin için için ayetlerini böyle açıklıyor ki düşünesiniz.’’ (Bakara süresi: 219)

“Ey inananlar, içki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz işi pisliklerdir. Bunlardan  kaçının ki kurtuluşa eresiniz.Şüphesiz şeytan içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah´ı anmaktan, namazdan alıkoymak ister

(Maide Suresi:90,91)

“Çoğu sarhoş eden nesnenin azı da haramdır”                                  

  (Ebu Davud,”Eşribe,5;Tirmizi,”Eşribe”,3)

“Hamr,üzüm suyundan, kuru üzüm, kuru hurma ,buğday,arpa ve mısırdan olur;

Hamr ,aklı örten,sarhoş eden nesnedir… “(Ebu Davud, “Eşribr”,1)

“Sarhoş eden her şey haramdır ve sarhoş eden her şey haramdır”

(Müslim, Eşribe”,73-75; Tirmizi, “Eşribe”,1-2).

Abdullah bin Amr´dan (radıyalahu anh ) nakledildiğinde göre, Hz. Peygamber şarabı, kumarı, tavlayı ve darıdan yapılmış içkiyi yasaklamıştır. (Ebu Davud, Eşribe”,5)

“Tavla oynayan Allah ve Resülüne asi olmuştur.”(Ebu Davud Edeb,56; İbn Mace, Edeb,43; Malik, Muvatta´6;A.İbn Hanbel IV,394,397,400)

“Tavla oynayıp ,sonra kalkarak namaz kılanın durumu, irin ve domuz kanı ile abdest alıp, kalkarak namaz kılanın durumuna benzer” (Ahmed b.Hanbel,V,370)

Cenabı hak Müslümanları felaha, necata davet ediyor. Müslüman Allah’ın emirlerine uyan, haramlardan kötülüklerden içtinab eden sakınan kişidir.

İçki içme yüzünden nice akıllar ziyan olmuştur nice canlar yok olmuştur nice cinayetler vuku bulmuştur.

 Kumar yüzünden nice mallar telef olmuştur. Nice aileler dağılmıştır. Müslümanın Kur’an ve sünnete tabi olacağına onlara sarılacağına kendi nefsi hevasına tabi olması ahrette kendini mahkum etmesi Allah’ın cehennem azabına müstahak olması ebedi saadetini cennet yerine cehenneme çevirmesi akıl karı değildir.

Cenab-ı hak insanı eşrefi mahlukat olarak yaratmış, kainattaki her şey onun emrine amade etmiş, kainattaki her şey onun emrine amade etmiş akıl irade izan ilim gibi muazzam nimetlerle donatılmasına mukabil hevai nefsine ve şeytana uyarak Kur'an ve sünnete sırt çevirmesi kulak vermemesi divaneliktir. Her insanın zaaf tarafı vardır. Herkes günah işleyebilir ama erdem insan tövbe eden pişman olan bir daha kötülükleri yapmamaya azmeden insandır.

Hoşçakalın, Allah’a emanet olun.

Husamettin BEYAZ

  Din-Bir-Der Batman Şube Başkanı
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.