Hemşirelerin özlük hakları iyileştirilmeli’

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, "12-18 Mayıs Hemşireler Haftası" dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Yaşam Yayın: 14 Mayıs 2019 - Salı - Güncelleme: 14.05.2019 14:06:40
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, "12-18 Mayıs Hemşireler Haftası" dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Ülkenin her köşesinde insan hayatının kutsallığından ödün vermeden sabır, özveri ve fedakârca gece gündüz demeden mesleğini icra eden hemşirelerin hemşireler haftasını kutlayan Güneş, hemşirelere meslek hayatlarında başarılar diledi. Hemşireliğin, birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen sağlık hizmetleri sektörüne bağlı bir meslek olduğunu tanımlayan Güneş, "Her ne kadar hemşirelik tarihinin 1862’de başladığı söylense de aslında Hazreti Muhammed döneminde de hemşirelik vardı. O dönemde yapılan savaşlarda, cephede yaralanan sahabelere kadınlar müdahale ediyorlardı. İdeal bir hemşire; dürüst, kurumsal bağlılığı olan, etik davranan, sorumluluk alan bir karakter yapısına sahiptir. Pozitif yaklaşım gösterir ve iyi bir takım oyuncusudur. Kaliteli hizmet vermeyi hedefleyen, sürekli kendini geliştiren ve detayları dikkatli izleyen bir anlayışa sahiptir. Konusunda uzmanlaşan, becerileri yüksek, olgun, kibar, saygılı ve işini düzen içerisinde yapan kişidir” dedi.

"ŞİDDETE KARŞI CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİ"

Günümüzde hemşirelerin çalışma şartlarının istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Güneş, şunları söyledi: "Özelikle acil ünitelerinde güvenlik yetersizliği mevcuttur. Şiddetin artması, hemşirelere yapılan şiddette karşı verilen cezaların caydırıcı olmadığını göstermiştir. Çalışma şartlarını ve özlük haklarını iyileştirmeye yönelik daha iyi adımlar atılmalıdır. Günümüzün yetersiz çalışma şartları ve iş yükünün fazlalığıyla birlikte bir de hasta ve yakınlarının agresif davranışları, ister istemez gergin bir ortam oluşturuyor. Bu durumda da tartışma ve şiddet kaçınılmaz oluyor. Bu ortamların oluşmaması için yetkililer çalışma ortamını daha güvenilir kılmalı ve daha iyi bir ortam oluşturmalıdırlar. Özellikle acil ünitelerinde iş yoğunluğu fazla olduğundan hasta sayısı da çok oluyor. Bu da hemşirelerin daha çok iş yapmalarına neden oluyor. Bu yüzden acil ünitelerinde daha fazla hemşire çalıştırılmasını istiyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı caydırıcı cezalar verilmelidir. Öte yandan sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınlarına saygı ve empati ile yaklaşmalı, buna karşılık hasta ve hasta yakınları da sağlık çalışanlarına karşı saygı ve empati ile yaklaşmalıdır. Böyle olursa birçok sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Ülkemizde yeni açılan şehir hastaneleri ve devlet hastanelerinin sayıları çoğalmaktadır, buna paralel olarak hemşire sayıları pek artmıyor. Bakanlık hemşire alımına gitmelidir. Ayrıca her hastaneye kreş açılması için çalışmaların yapılmasını istiyoruz.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.