Hayvan ölümlerinin nedeni belirlendi

Geçtiğimiz günlerde Batman’da yaşanan ani hayvan ölümlerinin meradaki bazı otlardan kaynaklandığını açıklayan Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kiyas, hayvan sahiplerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Gündem Yayın: 22 Nisan 2018 - Pazar - Güncelleme: 22.04.2018 13:48:10
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Türkiye’de neredeyse her yıl ani hayvan ölümlerinin yaşandığını aktaran Kiyas, Batman’da özellikle Balpınar beldesi ve Oymataş köyünde yaklaşık 18 hayvan ölümünün gerçekleştiğini söyledi. Kiyas, "Hayvanlar sabah erken meraya bırakılmaktadır. Merada bulunan özellikle baklagil grubu otlardan daha çok ‘üçgül’ ve benzeri baklagil grubu otların ıslak olmasıyla beraber hayvanlar bu otları yediğinde onlarda bir şişkinlik meydana getirmektedir. Bu şişkinlik eğer çiftçi tarafından çabuk fark edilmezse bir ölüme sebep vermektedir. Özellikle yağışlardan sonra veya yağışların olduğu günlerde hem toprakta bir rutubet oluşmakta, hem de sabah erken saatlerde bitkilerde ıslaklık meydana gelmektedir. Böyle günlerde özellikle erken saatlerde hayvanların meraya salınmaması, mümkünse mera bir kontrol edilerek, otlar üzerinde bir su birikintisi veya nem varsa hayvanların geç saatlerde meraya bırakılması gerekir. Eğer bu tedbire rağmen hayvanda bir şişkinlik meydana geliyorsa İlkbahar mevsiminde, yağışların olduğu Mart ile Nisan aylarında çiftçilerimiz hayvanlarını çok sıkı bir şekilde takip etmelidir” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.