Hasankeyf’te son eser taşınıyor

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde tarihi yapıların taşınma işlemleri devam ediyor. Ilısu Baraj Gölü Projesi kapsamında 650 yıllık Er-Rızk Camisi’nin taşınma işlemleri çalışmalarına başlandı.

Gündem Yayın: 17 Ekim 2019 - Perşembe - Güncelleme: 17.10.2019 17:36:12
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde tarihi yapıların taşınma işlemleri devam ediyor. Ilısu Baraj Gölü Projesi kapsamında 650 yıllık Er-Rızk Camisi’nin taşınma işlemleri çalışmalarına başlandı. Ağırlığı bin 650 ton olan caminin kaldırılması 3 aşamada gerçekleştirilecek. İlk aşamada 1,7 metrelik, ikinci aşamada 1,7 metrelik ve son aşamada 1,2 metrelik kısmın kaldırılması planlanırken, birinci aşamanın kaldırma işlemlerine başlanıldı. Kaldırma işlemlerinin 15 günde tamamlanması hedefleniyor. Böylelikle taş taş söküldükten sonra taşıma işlemleri tamamlanan Er-Rızk Camii minaresinin ardından taşınacak olan caminin diğer parçalarıyla birlikte minare yeni yerleşim alanında 610 yıl sonra tekrar inşa edilecek.

ARKEO PARKTA YERİNİ ALACAK

Hasankeyf ilçesinde taşınacak olan son eser Er-Rızk Camii ve halim duvarları ile birlikte bu eserlerin yeni Hasankeyf’e gittiğinde ibadete açık olan bir cami olacağını kaydeden Kösalı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Er-Rızk Camisnin kodu düşük olduğu için kaldırma platformuna üç aşamada kaldırma uygulayacağız. Eserimiz 1 metre 70 santim yüksekliğinde altını beton demirlerle takviye yaptıktan sonra önümüzdeki hafta ikinci kaldırma işlemini yapmayı planlıyoruz. Daha sonrada üçüncü kaldırma işlemini yaparak eserimizi taşınmaya hazır hale getireceğiz. Kaldırma işlemlerimizi 15 günde yapmayı planlıyoruz.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.