‘Hasankeyf bizim için büyük bir önem taşıyor’

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Aydın İncir Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yaklaşık 6 dekarlık alanda 6 çeşit incir demostrasyon uygulaması kapsamında 185 adet incir fidanı Hasankeyf'te toprakla buluştu.

Gündem Yayın: 06 Ocak 2022 - Perşembe - Güncelleme: 06.01.2022 11:42:26
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Batman Tarım ve Orman İl  Müdürlüğü tarafından Aydın İncir Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yaklaşık 6 dekarlık alanda 6 çeşit incir demostrasyon  uygulaması kapsamında 185 adet incir fidanı  Hasankeyf'te toprakla buluştu. Aralarında Sarı Lop, Hasankeyf inciri, Sarı Zeybek, Bursa Siyahı, Divrek Kara ve Beyaz orak incir olmak üzere 185 adet incir fidanı Hasankeyf uygulama alanına dikildi. Etkinliğe Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili  Hulusi Şahin,  Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Batman Tarım Kredi Kooperatifi  Müdürü Adnan İnanç, Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, Hasankeyf Tarım ve Orman İlçe Müdürü Muharrem Aksoy,  İncir Araştırma Enstitüsünden  Dr. Birgül Ertan, Dr. Sunay Dağ ve Ziraat  Mühendisi Eşref Tutmuş,  daire müdürleri ve  vatandaşlar katıldı.

Demostrasyon Uygulama noktasında konuşan Vali Şahin, "Hasankeyf medeniyetin başlangıç noktalarından biri. Bir çok bitki ve meyvelerin de aslında çıkış noktası Hasankeyf'tir. Hepinizin bildiği gibi Hasnakeyf inciri zaten lezzeti çok yüksek bir bitki ama Aydın yöresinde yapılan incir tarımı dünyada söz sahibi bir incir tarımı ve  buradan çok ciddi bir katma değer elde ediliyor. İncir,  ihracatıyla beraber büyük bir döviz kaynağı aynı zamanda. Biz Hasankeyf’i bildiğiniz gibi taşıdık ve yeni bir Hasankeyf inşa edildi. Hayat başladı, fakat burada Hasankeyflilerin de geçimini de planlamamız lazım. Bu konuda da bir çalışma yapmamız lazım. Elbette turizm burada bir numaralı unsur. Bu konuda zaten ciddi bir mesafe alındı. Aynı zamanda geleneksel üretimde önemli bir yer tutan ürünlerimiz başta Hasankeyf'teki incir olmak üzere yeniden canlandırılması ve geliştirilmesi bizim için büyük bir önem taşıyor” diye konuştu.

Şehrin girişinde de meyvelerden oluşan bir vaha planladıklarını ifade eden Vali Şahin, “Bu hususta yeni Hasankeyf'te bu alan zaten meyve alanı olarak imarda. Bu 90 dekarlık alanı İl Özel İdaresi kaynakları ile beraber yaklaşık bir yıldır düzenliyoruz. Bu alanın ekime ve demostrasyona hazır hale getirilmesi için ciddi bir maliyet harcadık. Çok sayıda ürünü burada hem deneyeceğiz hem de çiftçimizle tanıştıracağız. Çiftçimize bunun eğitimini de vereceğiz. Böylece hem bu bitkilerin korunması bilimsel anlamda kataloglanması ve belki çaprazlanarak yeni ürünlere alt yapı sağlaması, yani enstitüsü çalışmaları için bir merkez olacak, hem de burası çiftçilerimiz için bu ürünlerin dağıtılacağı bir merkez haline gelecek. Şehrin girişinde de meyvelerden oluşan bir vaha planlamayı hayal ediyoruz. İnşallah buda olacak. Bu bölgenin şu halini düşünmeyin, 10 yıl sonrasını hayal edin. Gerçekten sadece burası için söylemiyorum. Bütün Hasankeyf parmakla gösterilen çok özel bir yer olma yolunda emin adımlarla gidiyor. Biz bu çalışmanın bir parçasını burada hep birlikte gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Bahar mevsimiyle de yaklaşık 5 bin 400 adet tıbbi aromatik bitki ekiminin de yapılacağını ifade eden Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, "90 dekarlık bir alanda tarım ürünü hem denenecek, hem de yeni ürünler denenecek. Çiftçilere  uygulamalı bir eğitim verilme imkanı olacak. Birçok kayısı grubu,  elma, ayva, kiraz, şeftali, armut, zeytin, badem, fıstığın yanı sıra  Aydın inciri de ekeceğiz. Toplamda bulunduğumuz  bu alanda  bin 470 meyve fidanı ve  9 bin adet lavanta ekimi yapılacak. Bahar mevsimiyle de yaklaşık 5 bin 400 adet de tıbbi aromatik bitki ekimi de yapılacak.  İnşallah bu alan bir meyve vahası haline gelecek" dedi. Tarım ve Orman İl Müdürü Gün ise, "5 çeşit Aydın incirine yönelik demostrasyon yeri 6 dönümlük halinde kurulacak. Bunların bakımını bizler yapacağız. Teknik katkı ve fidan tedariğini de İncir Araştırma Enstitümüz yerine getirmiş olacak" dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.