‘Güvenlik soruşturmaları mağdur ediyor’

Batman Barosu Başkanı Çakan, hukuk ve adalete aykırı güvenlik soruşturmalarının büyük mağduriyetlere yol açtığını söyledi.

Gündem Yayın: 17 Nisan 2018 - Salı - Güncelleme: 17.04.2018 16:50:22
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Son zamanlarda, açılan güvenlik soruşturmalarının çok sayıda vatandaşı mağdur ettiğine dair haberlerin sık sık gündeme geldiğini belirten Çakan, “Son dönemlerde biz avukatlara en çok yapılan başvurulardan biri de memuriyete alımlarda güvenlik soruşturmalarından kaynaklı olarak ‘Güvenlik soruşturmasından geçemediniz. Sizi bu nedenle memurluğa alamıyoruz’ şeklindeki başvurulardır. Özellikle bunun, bölgesel kaynaklı olduğuna ilişkin iddialar çok fazladır. Son zamanlarda meslektaşlarımın en çok açtığı idari davalar da bu yöndedir. Örneğin; sağlık bölümünden mezun olmuş, KPSS sınavından yeterli puanı almış ve akabinde memur alımı için başvurmuş şahıslar, haklarında 3-4 ay devam eden güvenlik soruşturmaları yapılıyor. Daha sonra ‘Devlet Memurları Kanunu 46’ncı maddesine göre memurluğa alımınız uygun görülmemiştir’ şeklinde bir cevabi yazıyla karşılaşıyor insanlarımız” dedi.

“SUÇ VE CEZALAR ŞAHSİDİR”

Güvenlik soruşturmalarında kimi vatandaşların memurluğa alınmamalarını oluşturacak somut bir delilin olmadığını vurgulayan Çakan, “İnsanlarımız yaşadıkları mağduriyetlerle ilgili olarak avukatlara geliyorlar ve somutlaştırılan bir cümle de yok. Sadece ‘Yapılan güvenlik soruşturması neticesinde memurluğa alımınız uygun görülmemiştir’ şeklinde cevap yazısı var. Bunların sayısı artmaya başladı. Ben kendim bu süreçte 3 dava açtım. Meslektaşlarımıza da bu konuda yapılan çok sayıda başvuru var. Bu konuda asıl belirtmek istediğimiz şu; suç ve cezalar şahsidir. Dolayısıyla bir kişi eğer sabıka kaydında herhangi bir suç kaydı yoksa ve kendisiyle ilgili herhangi bir suç iddiası veyahut buna benzer hukuk dışı bir iddia yoksa babasının, dayısının, amcasının veyahut uzaktan bir akrabasının bir eylemi, fiili veya suçu nedeniyle kendisinin de töhmet altında bırakılıp memurluğa alınmaması tamamen hukuk dışıdır” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.