Gözler yine ‘kıdem’de

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı 2019 Yıllık Programı’na göre önümüzdeki yıl bireysel hesaba dayalı bir kıdem tazminatı sistemi hayata geçirilecek

Gündem Yayın: 29 Ekim 2018 - Pazartesi - Güncelleme: 29.10.2018 17:28:27
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

İktidar bir kez daha işçilerin kırmızı çizgilerinden biri olan kıdem tazminatını değiştirmeyi gündeme getirdi. Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanan “2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”na göre birçok alanda yeni düzenlemelere gidilecek. 2019 programında, ‘sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminat reformunun gerçekleştirileceği, tüm işçiler açısından erişilebilirliğin sağlanacağı, bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sisteminin oluşturulacağı’ belirtildi. Ayrıca devredilen SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının 2019 yılı ocak ve temmuz aylarında önceki 6 aylık enflasyon tahmini dikkate alınarak artırılması öngörülüyor. Kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıklarının 2019 yılının ocak ayında yüzde 4, temmuz ayında yüzde 5 oranında artırılması, ayrıca 2019’un ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık dönemlerde oluşacak enflasyon farklarının ilave edilmesi planlanıyor. İşsizlik Sigortası Fonu varlığının 2019’da 148,5 milyar lira ile GSYH’nin yüzde 3,3’üne ulaşması hedefleniyor. Programa göre kamu sektöründe çalışanlar için “yetenek ölçümü”, “tekrar yerleştirme” ve “norm kadro” çalışmaları yürütülecek. Ödül ve performans sistemleri getirilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında personel sisteminin, işe alımdan emeklilik sonrasına kadarki süreçleri kapsayan bir insan kaynakları yönetimi anlayışıyla ele alınması amacıyla model geliştirilecek. Kamu Personeli Bilgi Sistemi çalışması tamamlanacak. Esnek çalışma modelleri geliştirilecek. SGK ile protokolü olan üniversite hastanelerinde, kamu hastanelerinde ve sözleşmeli eczanelerde Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemine (BKDS) geçilecek. Bu kapsamda bütüncül bir sağlık provizyon sistemi oluşturulacak, teknik şartname ve sözleşme metinleri hazırlanacak, ihtiyaç doğrultusunda cihaz temin edilecek, pilot uygulamaya başlanacak ve ve uygulama ülke çapında yaygınlaştırılacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.