‘ENGELLİ ALIMI YETERSİZ’

Engelli memur adayları 2019/2 EKPSS atama kadrolarının söz verildiği gibi arttırılması için Batman Aktif Engelliler Dernek Başkanı Burhan Tunç, 2019 yılından bu yana engelli memur atamasının olmadığını söyledi.

Gündem Yayın: 10 Eylül 2020 - Perşembe - Güncelleme: 10.09.2020 11:11:30
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Engelli memur adayları 2019/2 EKPSS atama kadrolarının söz verildiği gibi arttırılması için Batman Aktif Engelliler Dernek Başkanı Burhan Tunç, 2019 yılından bu yana engelli memur atamasının olmadığını söyledi. Dernek Başkanı Burhan Tunç, “Bilindiği üzere 2 yılda bir yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS), Nisan 2020 için planlanmışken COVİD-19 salgını nedeniyle ertelenmiştir. Pandemi nedeniyle ertelenen diğer sınavların çoğu Yaz döneminde yapılmış iken, EKPSS için verilen tarih 11 Ekim 2020’dir. 2018 EKPSS sonuçlarına ve kura ile ilki 29 Kasım 2018 tarihinde 2 bin 504 kadroluk atama, ikincisi 19 Aralık 2019 tarihinde 1304 kadroluk atama olmak üzere 2 atama yapılmıştır. Bu atamalara 2016 EKPSS puanı olanlar da katılmışlardır. 2018 EKPSS’de 80 üzeri puan alıp atanamayan binlerce engelli aday olduğunu, bunların arasında ön lisans ve lisans mezunları olan nitelikli çok sayıda engelli adayın olduğunu ve kura ile atama bekleyenlerin de sayısının oldukça fazla olduğunu biliyoruz. 2020 yılının ilk 6 ayında kamuya çok sayıda atama yapıldığını da biliyoruz. Sadece Sağlık Bakanlığı KPSS puanı ile farklı statülerde 50 bin personel almış ancak bunların arasında EKPSS puanı ile alım yapmamıştır. Gaziler, şehit yakınları ve devlet korumasında yetişenler için 2020 yılında 3 bin atama yapılırken, istihdamda özel politika gerektiren engelliler için atama yapılmaması dikkat çekicidir” dedi.

“EKPSS ATAMALARI GECİKMESİN”

Dernek Başkanı Burhan Tunç, Engelli lisans ve ön lisans mezunlarının mezun oldukları kadrolarda istihdam edilebilmeleri için özel çalışma yapılmasının gerektiğini ifade ederek; “Covid-19 vaka sayısının artışı ve sonbahar aylarında yaşanacak durumun belirsizliği nedeniyle, EKPSS’nin ertelenme olasılığı da düşünüldüğünde; engellilerin atamaları için farklı ve acil önlemlere ihtiyaç vardır. 2019 yılı Kasım ayı itibarıyla toplam engelli kontenjan açığı 7.119 olmakla birlikte, 2020 yılında bu sayının daha arttığını, engelli kotasının üzerinde kamuda alım yapılmasına engel bir mevzuatın olmadığını, Kamudaki %3’lük engelli kotasının artık ihtiyacı karşılamadığını ve birçok engelli istihdam edilemediğinden muhtaç durumda hayatını idame ettirmek zorunda kaldığını hatırlatarak; Kamuda engelli kontenjanının önemli ölçüde dolmasının atamaların azaltılması yönünde bir karara/politikaya neden olmamasını ve bu tür bir politikanın BM Engelli Hakları Sözleşmesine aykırı kabul edilmesini, 2020 yılında Bakanlık, kurum ve kuruluşların KPSS puanı ile alım yaparken eş zamanlı olarak EKPSS puanı ile de alım yapmalarını, tüm Bakanlıkların, kurum ve kuruluşların 2020 Ekim ayı sonunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bildirecekleri memur kadro açıklarına yönelik bildirimlerinde, engelli kontenjanında alım yapmak üzere özellikle bir çalışma yapmalarını ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bu çalışmayı desteklemesini ve denetlemesini, Engelli kotasının artırılmasına yönelik yasal düzenleme talebimizin TBMM’nin açılışı ile ivedilikle gündeme alınmasını ve özellikle; artan Covid-19 vaka sayısı nedeniyle Sonbahar döneminde yapılması planlanan tüm sınavların Bilim Kurulu kararı ile ertelenmesinin olasılığı da bilinerek; bu olasılığın EKPSS atamalarının gecikmesine neden olmamasını, bu nedenle 2018 EKPSS puanı ile atama bekleyenlerin talepleri doğrultusunda atamaya yönelik acilen bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.