ELEKTRONİK SİGARA MASUM DEĞİL

Gündem Yayın: 23 Eylül 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 23.09.2019 17:13:01
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Dünyada her yıl 5 milyon, Türkiye’de ise 100 binden fazla kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Pek çok kişi ise sigarayı bırakmak adına, son yıllarda çıkan ve zararı olmadığı iddia edilen ve özellikle gençler ve orta yaş grubunda  sigarayı bırakma yöntemi olarak kullanıyor. 

   Elektronik sigara, tüp içinde sıvı halde bulunan ve ana maddesi gliserol ve/veya propilen glikol, nikotin ve bazen de koku veren aromalardan oluşan karışımın ısıtılması sonucu duman oluşturan bir cihaz. Elektronik sigarada kullanılan her karışımda nikotin olmayabiliyor veya miktarı isteğe bağlı değişebiliyor. Ancak piyasada satılan elektronik sigara markalarının büyük çoğunluğunda nikotin bulunuyor. Nikotin içeren bu dumanın solunması ile 5 dakika içinde vücuttaki serum nikotin düzeyi en yüksek değerine ulaşıyor.

       Gliserin, propilen glikol ve koku içeren aromalar, ağızdan tüketilen yiyeceklerde de katkı maddesi olarak kullanılıyor. Bu maddeler ağızdan tüketilme ile sağlık açısından bir risk yaratmıyor. Uzun süre maruz kalmanın ölümcül akciğer hastalıklarına, kansere, astım ve alerjik zatüreye yol açtığı biliniyor. Piyasada satılan elektronik sigaralarının içindeki etken maddelerde, gliserol veya propilen glikol yerine tüketimi yasaklanmış yüksek oranda etilen glikol bulunuyor.

        Elektronik sigaralarda koku veren aromalar aldehid yapıda oluyor. Bunların bir kısmına karşı vücutta tepki oluşabiliyor. Yine yapılan bir çalışmada elektronik sigaraların dumanı ile klasik sigaraların dumanında, vücuttaki küçük hava yolları ve akciğerlerde zararlı maddelere aynı oranda rastlanıyor. Elektronik sigaralar, klasik sigaralara oranla daha az da olsa potansiyel olarak, kansere yol açan zehirli maddeler içeriyor.

       Elektronik sigaralar, sigarayı bırakmakta kullanılan ve nikotin içeren diğer ürünlere göre (Sakız, nikotin bantları vs.) sigara içmeye daha yakın bir deneyim yaşatıyor. Elektronik sigaranın sigarayı bıraktırmaya yardımcı olup olmadığı konusunda yapılan çalışmalarda sigara bıraktırmaya yardımcı olmadığı görülüyor.

       Sonuç olarak sağlıklı bir yaşam için sigara böreği dışında sigara ve/ veya tütün kelimesi içeren her üründen uzak bir yaşam sürmemiz gerekiyor.

       Sağlıcakla kalın…                                                                                                        

                                                                                                                                                        Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ARPAĞ      

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Batman Medicalpark Hastanesi

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.