Dünya Kalp Gününüz kutlu olsun

İlk defa 2000 yılında kutlanmaya başlayan Dünya Kalp Günü, Dünya Kalp Federasyonu ve üye kuruluşlar tarafından düzenli olarak kutlanan bir “ Farkındalık “ günüdür.

Sağlık Yayın: 26 Eylül 2019 - Perşembe - Güncelleme: 26.09.2019 17:19:53
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

İlk defa 2000 yılında kutlanmaya başlayan Dünya Kalp Günü, Dünya Kalp Federasyonu ve üye kuruluşlar tarafından düzenli olarak kutlanan bir “ Farkındalık “ günüdür.  Bu vesileyle tüm dünyada en ölümlü hastalık olan  olan kalp damar hastalıkları ve inmenin önlenebilmesi için yaşam tarzı düzenlemeleri konusunda toplumun bilinçlenmesi amaçlanmıştır. Sadece Türkiye’de her yıl 300.000 kalp krizi buna bağlı 125.000 ölüme vakası görülmektedir ki buda bir Olimpiyat stadını iki kez dolduracak sayı demektir.

Kalp Damar Hastalıkları yaşam tarzı, özellikle sigara, sağlıksız besleneme, hareketsiz yaşam ve psikososyal stres ile yakından ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin %75’ inin önlenebileceğini vurgulamaktadır.

Kalp damar hastalıkları ve inmeyi önlemek veya geciktirmek ve bu hastalığa yol açan nedenleri ortadan kaldırmak, çocukluktan itibaren başlayan sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp dostu beslenme ile mümkündür  Akdeniz Tipi Diyet dediğimiz zeytinyağı, sebze, meyve, balık ve kuruyemişten zengin besinlerin kalp sağlığına olumu etkilerini gösteren birçok çalışma vardır.

Bu ülkemiz insanı için en yararlı beslenme tarzıdır. Sağlıklı beslenme için; işlenmemiş tahıllar, baklagiller, az yağlı süt ürünleri, deniz ürünleri, fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler soframızda yer almalı, kırmızı et tüketimi ve doymuş yağlar azaltılmalı, zeytinyağı ve diğer sıvı yağlara daha fazla yer verilmeli; şekerli içecekler, şekerli ve unlu hazır besinler ve işlenmiş karbonhidratlardan uzak durulmalı,  “kolesterol zararlı değildir” yalanına inanılmamalıdır. Kolesterol tartışması, ezber bozan bir yaklaşımdan, halkımızın sağlığını tehdit eden bir yaklaşım haline dönüşmüştür. Kan kolesterol yüksekliğinin, tıpkı kan şekeri yüksekliği, kan basıncı yüksekliği gibi zararlı olduğu bilimsel bir gerçektir ve tedavi edilmelidir.

 Özellikle yukarıda sayılan risk faktörlerine ek olarak ailede kalp hastalığına yatkınlık durumu eşlik ediyorsa mutlaka bir uzman görüşüne başvurulması önerilmektedir.

Doç. Dr. Osman TURAK

Kardiyoloji Hastalıkları Uzmanı

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.