DİYABET HASTALIĞI NEDİR?

Diyabet hastalığı en basit tanımı ile kanda bulunan şekerin hücre içine alınıp kullanılmasını sağlayan insülin hormonunun yetersiz salınımı ya da bu hormonun etkilerine direnç gelişmesi nedeniyle kan şekerinin yüksek seyretmesi halidir.

Sağlık Yayın: 09 Eylül 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 09.09.2019 16:06:50
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

DİYABET HASTALIĞI TÜRLERİ NELERDİR?

Diyabet hastalığı özellikle insülin hormonun yetersiz sentezi ile ortaya çıkan, erken yaşlarda görülen Tip 1 diyabet, daha ileri yaşlarda ortaya çıkan, daha çok insülin hormonun yetersizliği ve etkilerine karşı direnç gelişimi ile karakterize olan Tip 2 diyabet hastalığı olmak üzere iki türdür. Bunlara ek olarak gebelik döneminde ortaya çıkan ve genelde geçici olan gestasyonel diyabet sayılabilir.

DİYABET HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aşırı idrara çıkma ve çok su içme, iştahlarının iyi olmasına rağmen kilo kaybından, halsizlikten yakınabilirler. Kimi durumlarda görme bozuklukları, cilt yaralarının geç iyileşmesi, ciltte kuruluk, kaşıntı, sık sık enfeksiyon gelişmesi (özellikle idrar yolu enfeksiyonu) ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler olabilir.

DİYABETE BAĞLI HANGİ HASTALIKLAR GELİŞEBİLİR?

Şeker hastalarında; kalp ve damar yapısının bozulmasına bağlı olarak kalp krizi, inme, kalp yetmezliği gibi hastalıklar daha sık görülür. Ayakta iyileşmesi daha yavaş olan ve bazen uzuv kaybı ile sonuçlanan ayak yaralarına neden olabilir. Yetişkin bireylerde körlük ve görme kaybının önde gelen sebeplerindendir. Sinirlerdeki bozulmalara bağlı olarak uzuvlarda duyu ve his kaybına neden olabilir. Ayrıca asıl konumuz olan böbrek hastalıklarına neden olabilir. Kan şekeri kontrolü; diyabet hastalığının erken dönemlerinde kan şekerlerinin iyi kontrol edilmesi ileri dönemde şeker hastalığına bağlı ortaya çıkabilecek organ fonksiyon bozukluklarını engelleyebilir.

                                                         Uzm. Dr. M. Fadıl EDEBALI

                                                                İç Hastalıkları

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.