"Dışa bağımlılık biterse ekonomi düzelir"

Hükümete çağrıda bulunan Batmanlı iş adamları, ekonomik kriz ve saldırıların önüne geçebilmek için dışa bağımlılığın sona ermesi gerektiğini söylediler.

Gündem Yayın: 21 Ekim 2018 - Pazar - Güncelleme: 21.10.2018 14:16:05
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Hükümete çağrıda bulunan Batmanlı iş adamları, ekonomik kriz ve saldırıların önüne geçebilmek için dışa bağımlılığın sona ermesi gerektiğini söylediler. Ekonomisi dışa bağımlı olan Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu temel ürünlerin birçoğunu dışardan almak zorunda kalmasının ekonomik bağımlılığı arttırdığı, krizleri tetiklediği belirtiliyor. Bu durumun ekonominin dış saldırılar ve ekonomik krizler karşısında savunmasız yaptığını belirten Batmanlı iş adamları, çözümün dışa bağımlılıktan kurtulmak, temel ürünlerin üretimine ağırlık vermek olduğunu söylediler. Batmanlı iş adamlarından Ekrem Çetin ve Metin Başak, yatırımcının yaşadığı sıkıntıları anlattı. Türkiye’nin ekonomik bir savaşla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Çetin, “Başta Amerika olmak üzere bütün emperyalist güçlerin döviz kurları üzerinden ülkemize karşı başlatmış oldukları ekonomik bir savaşın içindeyiz. Bu da piyasalarda daralmaya sebep olduğundan üstüne birde faiz ve kur baskısı da eklenince sanayicinin elini ayağını bağlaması sonucu iflaslara ve iş yeri kapatmalara şahit oluyor. Bu krizi aşmak için en büyük sorumluluk başta hükümete ve ekonomi yönetimine düşüyor. Ancak bugüne kadar yapılan çalışmalar ve alınan önlemlerin yeterli olmadığını görüyoruz. Özelikle de hükümetin kamu kaynaklarını israf edenleri ya da hortumlayanların önüne geçebilmesi için ek tedbirler alması gerekiyor” dedi.

“ÜRETİCİNİN DESTEKLENMESİ GEREKİR”

İş adamı Metin Başak ise krizden ötürü yatırımcının işçi sayısında azalmaya gitmek zorunda kaldığını belirterek, “Doların yükselmesiyle birlikte piyasada bir kısır döngü oluştu. Şu anda hem bankalarda faizlerin yükselmesi hem de doların bu derece yükselmesi üreticiyi çok büyük sıkıntıya koydu. Çünkü yatırımcılar bankalardan aldıkları krediyi ödeyemez duruma gelince çalışamaz duruma geldi ve işçi sayısını azaltma yoluna gitti. Devletin artık radikal kararlar alıp faiz indirimlerinde ve üreticiyi destekleme konularında çok ciddi adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. Dolar 3 lirayken 7 liraya kadar çıktı. Şimdi borcu olan firmanın aynı anda borcu iki katına çıkmış oldu. Bankalarda bu sıkıntılı süreçte kredileri geri çekince üretici bitti. Ne üretim yapacak şansı ne de çalışacak şansı kaldı. Hükümetten beklentimiz; üreticinin gerçekten desteklenmesi, önünün açılması, faizsiz teminat karşılığında kredi yolunun açılmasıdır. Aksi halde fabrikalar çalışmayınca işçi çıkarmaları olacak ve piyasa tam tıkanacak” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.