Diş hediği geleneği sürüyor

​Bebeklerin ilk dişi çıktığında kutlanan ve unutulmayan gelenekler arasından olan diş hediği geleneği tüm güzelliğiyle devam ediyor.

Gündem Yayın: 22 Aralık 2019 - Pazar - Güncelleme: 22.12.2019 15:02:50
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

​Bebeklerin ilk dişi çıktığında kutlanan ve unutulmayan gelenekler arasından olan diş hediği geleneği tüm güzelliğiyle devam ediyor. Bebeklerin ilk dişi çıktığında kutlanan özel bir gün olan diş hediği (danûk) geleneği çok eski yıllardan bu yana Anadolu'nun birçok yerinde halen tüm güzelliğiyle kutlanıyor. Hedik yöreden yöreye değişen gelenekle kutlanıyor.  İlk dişin çıkması her anne-baba için bebeğinin özel anlarından biridir. Bazı yerlerde diş buğdayı bazı yerlerde ise diş hediği denilen geleneğin adı bölge de ise danûk olarak bilinir. Yıllardır bekledikleri ilk çocukları için aile arasında hedik töreni düzenlediklerini belirten Fatma Varol, asırların geleneğini sürdürdüklerini söyledi. Çocuğunun çıkan dişini asırlık gelenekle kutladıklarını söyleyen Varol, "Oğlumun dokuzuncu ayında ilk dişi çıktı. Bu vesileyle bizler bu geleneği sürdürerek bebeğim için diş hediği törenini yaptık. Bu halk arasında eskiden beri kutlanan güzel bir gelenektir. Biz de hem çocukları sevindirmek hem de mutlu bir gün geçirmek için bu töreni yaptık. Hedik için şekerli nohut ile pasta hazırladık. Bu geleneği sürdürmek için böyle bir kutlama yaptık" dedi. Tüm çocuklarının hediğini kutladığını söyleyen Halime Çelik ise şimdi de torunlarının hediğini kutladıklarını söyledi. Çelik, "Eskiden beri bu geleneği sürdürüyoruz. Tüm çocuklarım için yaptığım hedik törenini şimdi ise torunlarım için yapıyorum. Bu asırlardan beri devam eden bir gelenektir. Elhamdülillah çocukların sadakası oluyor. Güzel bir gelenek olduğu için biz de devam ettiriyoruz" ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.