ÇOCUKLARDA ÜFÜRÜM

Üfürüm; kan akımındaki bozulmaya bağlı oluşan ses titreşimlerinin göğüs duvarına yansıması ve bunun stereoskopla duyulmasıdır. Çocuklularda üfürüm duyulması toplumda sık görülen ve ebeveynleri oldukça tedirgin eden bir durumdur.

Sağlık Yayın: 07 Ağustos 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 07.08.2019 12:02:39
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Üfürüm; kan akımındaki bozulmaya bağlı oluşan ses titreşimlerinin göğüs duvarına yansıması ve bunun stereoskopla duyulmasıdır. Çocuklularda üfürüm duyulması toplumda sık görülen ve ebeveynleri oldukça tedirgin eden bir durumdur. Üfürüm, çocuk doğduğu andan itibaren erişkin çağa ulaşana dek değişik nedenlerle duyulabilir.  Üfürüm bir hastalığın sonucu olabileceği gibi hastalık olmadan da duyulabilir ki; bu duruma “Masum Üfürüm” adı verilir.

MASUM ÜFÜRÜMLER NEDİR?

Kalp hastalığı olmayan sağlıklı çocukların yaklaşık yarısında herhangi bir dönemde mutlaka masum nitelikli üfürüm duyulur. Bu üfürümler her yaşta duyulabilse de, en sık duyulma yaşı 2-5 yaş arasıdır. Masum üfürümler, kalbin çalışması sırasında oluşan doğal titreşimlerdir. Erişkinlere göre çocuklarda göğüs duvarı ince olduğu için masum üfürümler daha sık duyulur. Bu üfürümler hafif şiddette seslerdir. Çocuk büyüdüğünde ve göğüs duvarı kalınlaştığında bu sesler azalır ve zamanla kaybolur. Kalbin daha hızlı çalışmak durumda olduğu yüksek ateş, tiroit bezinin fazla çalışması, kansızlık, egzersiz gibi durumlarda masum üfürümlerin şiddeti ve duyulma olasılığı artar. Masum üfürümler için herhangi bir tedavi gerekmez. Bu çocuklar her türlü sporu yapabilir ve aktivitelerinin kısıtlamasına gerek yoktur.

KALP HASTALIĞINA BAĞLI ÜFÜRÜMLER

Hastalığa bağlı üfürümler kalpteki doğumsal delikler, kapaklardaki veya damarlardaki darlıklar ya da kapak yetmezliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu tip üfürümlere “Patolojik Üfürüm” adı verilir. Patolojik üfürümü olan çocuklar altta yatan kalp hastalığına göre değerlendirilir. Kalpteki delik ve darlıklara bağlı üfürümler çocuk doğduktan sonra altta yatan hastalık tedavi edilmediği sürece duyulmaya devam eder. Bu çocuklar mutlaka periyodik olarak takip edilmedir.

HANGİ DURUMLARDA ÜFÜRÜM TEHLİKELİ OLABİLİR?

•          Göz kapaklarında veya vücutta şişme

•          Nefeste daralma

•          Ellerde – dudaklarda morarma

•          Parmak uçlarında çomaklaşma

•          Sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme

•          Çarpıntı

•          Eski aktivitelerini yapmada zorlanma

•          Kilo alamama ya da ödem nedeniyle istemsiz kilo alma

•          Tansiyonda yükselme ya da düşme

•          Bayılma

Yukarıdaki belirtilerde eşlik ediyorsa üfürümünün bir kalp hastalığına bağlı olma olasılığı artar. Bu durumlarda aile mutlaka uzmana danışmalıdır. Üfürümün sebebi kalp muayenesi ve kalbin görüntüleme teknikleri ile araştırılması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra üfürüm masum mu? suçlu mu?  sorusu aydınlatılır. 

Sağlıcakla kalın…

              Doç. Dr. Osman TURAK

                                                       Kardiyoloji

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.