ÇOCUKLARDA KAHVALTININ ÖNEMİ

Sabah okula yetişme telaşı, erken kalkma nedeniyle görülen iştahsızlık, aç hmeme, biraz daha fazla uyuyabilmek öğrencilerin kahvaltı öğününü atlayarak güne kahvaltısız başlamalarına neden olabiliyor.

Sağlık Yayın: 11 Şubat 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 11.02.2019 14:11:25
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Gece boyunca devam eden açlığın ardından kahvaltı öğününü atlamak, kan şekerinin düşmesine ve buna bağlı olarak yüksek şeker ve yağ içerikli besinleri yeme arzusunun doğmasına, öğrenme ve yoğunlaşma kabiliyetinin azalmasına sebep oluyor.

Kahvaltı, kan şekeri olarak bilinen glikoz için kaynak oluşturur. Glikoz beyin için en önemli ve tek enerji kaynağıdır ve bir depoya sahip değildir. Çocuk veya yetişkin her birey normal beyin fonksiyonları için yüksek oranda glikoza ihtiyaç duyar. Kahvaltı yapan öğrencilerin yoğunlaşma ve öğrenme kabiliyetlerinin daha yüksek olduğu, anlama ve algılamalarının ve sonuçta da okul başarılarının daha iyi olduğu yapılan pek çok çalışmayla ortaya konmuştur. 

                  NASIL KAHVALTI ALIŞKANLIĞI KAZANDIRABİLİRİZ?

Küçük yaşlardan itibaren kahvaltıya yapmaya alıştırılan bir çocuk, ileriki yaşlarında da bu alışkanlığını sürdüreceğinden sağlıklı beslenmenin ilk adımlarını atmış olacaktır. Kronik hastalıkların çoğu (şişmanlık, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi) çocukluk çağı kökenli olduğu için, çocukluk yıllarında bu alışkanlığı edinmiş bir yetişkin daha o yıllardan kronik hastalıklara karşı bir önlem almış olacaktır.

Bu yüzden çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren kahvaltı etme alışkanlığı kazandırmanız önemlidir. Güzel bir kahvaltı sofrası hazırlamak, birlikte kahvaltıya oturmak ve bunu bir rutin haline getirmek zamanla bu alışkanlığı edinmesini sağlar. Kahvaltıda en sağlıklı seçimler; çavdar veya tam tahıllı ekmekler, kahvaltılık gevrekleri, protein kaynağı olarak peynir, yumurta, yağ kaynağı olarak zeytin, ceviz, badem, fındık gibi besinleri içeren, doğal reçellerle veya pekmez gibi sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir menü tüketilmesi doğru olur.

 

                                                               Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TAŞKIN

                                                          Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.