Çocuklar, bebekler için güneşten korunma ve güneş kremleri

Birçok araştırma güneş yanığı ile kanser arasında ilişki olduğu ve güneşin zararlı ışınlarının cildin çabuk yaşlanmasına da neden olduğu göstermektedir.

Sağlık Yayın: 17 Haziran 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 17.06.2019 15:58:36
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Birçok araştırma güneş yanığı ile kanser arasında ilişki olduğu ve güneşin zararlı ışınlarının cildin çabuk yaşlanmasına da neden olduğu göstermektedir. Bu nedenle, bu yazıda hem sizin hem de çocuklarınızın güneşin zararlı ışınlarından nasıl korunmanız gerektiğine dair ipuçları vereceğim.

-5 Aylık bebeğinizle birlikte güneş altında sahildesiniz, bebeğinize güneş kremi sürmeli misiniz?

Hayır, en iyi yaklaşım 6 aylıktan küçük bebekleri direk güneşe maruz bırakmamaktır. Özellikle güneş ışınlarının en güçlüğü olduğu Saat 10:00 ila 16:00 saatleri arasında güneşten uzak tutmalısınız.

-Güneş koruyucular hem çocuklar hem erişkinler için önerilmektedir, peki bebeği farklı kılan nedir ?

Bebek derisi yetişkinlerle karşılaştırıldığında, daha az gelişmiş ve vücut ağırlığına göre daha fazladır. Bu nedenle, bebeğinizin, güneş kremleri içerisindeki kimyasal maddelere maruz kalma olasılığı daha yüksektir. En iyi koruyucu gölgedir. Eğer doğal bir gölge yoksa kendi gölgenizi oluşturun. (Şemsiye, bebek arabasının gölgeliği)

6 Ay ve daha büyük bebekler için hafif, rahat bol pantolon ve uzun kollu tişörtler gibi tüm vücudu koruyacak giysiler giydiriniz ve Siperlikli bir şapka(mümkünse enseyi koruyacak) kullanınız.

Sık dokumalı giysileri seçiniz, bunu kumaşı güneşe tutarak anlayabilirsiniz. Ne kadar az ışık geçiriyorsa o kadar iyi koruyor demektir.

Mümkün olduğu kadar güneş ışınlarının en güçlüğü olduğu Saat 10:00 ile16:00 arasında güneşlenmekten kaçınınız.

En az %99 oranında ulraviole ışınınlarından koruyacak özellikte güneş gözlüğü kullanınız.

ÇOCUKLARDA GÜNEŞ KREMİ KULLANIMI

Bu uygulamaları yaparken çocuğunuza örnek olunuz, bebeğiniz her zaman sizi taklit eder.

Güneş kremleri sizi cilt kanseri ve güneş yanıklarından ancak doğru kullanıldığında korur.

Unutmayınız ki, güneş kremleri sizi güneşten korumak için kullanılmalıdır, daha fazla güneşte kalmanızı sağlamak için değil.

Hem ultraviole A (UVA)  hem de  ultraviole B (UVB) ışınlarından koruyan geniş spektrumlu koruyucuları seçiniz

Güneş kremleri üzerinde koruma faktörü rakamı  SPF (sun protectionfactor) bulundurur, bu sadece UVB den koruma değerini gösterir. UVA yı göstermez, en az 30 SPF li ve suya dayanıklı ürünlerden alınız. UVA için bir standart henüz olmasa da, yeni olarak ürünler üzerinde yıldız sistemi kullanılmaktadır.

Bir Yıldız düşük UVA koruması

İki Yıldız orta UVA koruması

Üç Yıldız yüksek UVA koruması

Dört Yıldız  en yüksek UVA koruması olan ürün demektir.

GÜNEŞ KREMİ NASIL KULLANILIR?

Yüz, burun, kulak, ayak ve elleri içerecek şekilde tüm vücuda ve yeterli miktarda uygulayınız. Unutmayınız az miktar yeterince koruyucu olmaz.

Güneşe çıkmadan 30 dakika önce uygulayınız.

Bulutlu havalar da kullanmayı ihmal etmeyiniz, bulut UV’yi yansıtır.

Güneş kremi uygulamayı her 2 saatte bir yenileyiniz. Suya dayanıklı bile olsa 40 dakika suda kalınca tekrarlamak gerekir.

Saygılarımla.

 

                     Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

                Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TAŞKIN

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.