"Batman kamu yatak sayısı oranında en düşük il"

Batman'ın sağlık alanındaki eksikliklere dikkat çeken belirten Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, Batman'ın, Türkiye'de kamu yatak sayısı oranında en düşük il olduğunu söyledi.

Gündem Yayın: 07 Mart 2019 - Perşembe - Güncelleme: 07.03.2019 17:00:19
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, Batman'da kamu hastanelerin vatandaşın sağlık hizmeti ihtiyacını karşılayamadığını belirtti. Yalçın, Batman'ın, Türkiye'de kamu yatak sayısı oranında en düşük il olduğunu söyledi. Batman'ın 1990 yılında il statüsü kazandığını, aldığı yoğun göç ve yüksek nüfus artış hızına bağlı olarak nüfusu Türkiye ortalamasının çok üzerinde arttığını ifade eden Yalçın, nüfusun yüzde 75'i gibi büyük bir çoğunluğunun kent merkezinde yaşadığı Batman'da, fiziki olarak yetersiz olan kamu hastanelerinin vatandaşın nitelikli sağlık hizmeti ihtiyacını karşılayamadığını kaydetti. Batman Bölge Devlet Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi dışında kent merkezinde başka bir kamu hastanesinin bulunmadığını aktaran Yalçın, "Bu iki hastanemiz fiziki olarak kapasitelerinin çok üzerinde hizmet vermektedir. Bu hastanelerimiz ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın sağlık hizmeti ihtiyacını karşılayamamakta, koğuş tipi odalarda, eski sağlık sistemini hatırlatan koşullarda Batmanlılara sağlık hizmeti vermeye çalışmaktadır. Türkiye'de artık hastaların mahremiyetinin sağlandığı, otel konforunda ve nezih koşullarda tedavi gördüğü şehir hastanelerinin, tıp fakültesi hastanelerinin, eğitim ve araştırma hastanelerinin ülkemizin dört bir yanında hizmet verdiği ve birçok ülkenin gıpta ile takip ettiği sağlık sisteminde Batman'ımız maalesef bu güzel hizmetten yeterince yararlanamamaktadır" dedi.

"BATMAN TÜRKİYE'DE SON SIRADA YER ALIYOR"

Batman'ın 2018 yılı verilerine göre 10 bin kişiye düşen yatak sayısında Türkiye'de 80'inci sırada yer aldığını vurgulayan Yalçın, "Ancak Batman'dan sonra 81'nci sırada yer alan ilde 350 yataklı Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bulunmakta, bu hastane de dikkate alındığında Batman Türkiye'de kamu yatak kapasitesi en düşük il olmaktadır. Batman'ımız ne yazık ki kamu yatak kapasitesi, yani hasta yatağı oranında, tıp fakültesi hastaneleri de eklendiğinde, on bin kişiye düşen 11,4 yatak sayısı ile Türkiye'de son sırada yer almaktadır. Türkiye'de nüfusu Batman'a yakın olan, hatta daha düşük nüfusa sahip birçok ildeki kamu yatak kapasitesi Batman'dan çok daha yüksektir. Kamu yatak kapasitesi Batman'dan daha yüksek olan birçok ilde, ayrıca Eğitim-Araştırma Hastaneleri ve/veya Tıp Fakülteleri de hizmet vermektedir. Herkesin malumu olduğu üzere mevcut hastanelerimizdeki koğuş tipi hasta odalarının, insan onuruna yakışmadığını, mevcut şartlarda hasta mahremiyetinin sağlanamadığını, bu nedenle Batman'ımızın nitelikli kamu yatak kapasitesinin ivedi bir şekilde arttırılmasının elzem olduğunu, bu ihtiyacın Batman'ımız için ertelenemez bir ihtiyaç olduğunu ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.