Baraj suyu çekildi, tekneler karaya alındı

Ülkenin tüm bölgelerinde etkili olan kuraklık, akarsular göl ve barajlardaki su seviyesinin büyük oranda düşmesine neden oldu.

Gündem Yayın: 03 Ocak 2022 - Pazartesi - Güncelleme: 03.01.2022 15:28:52
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Ülkenin tüm bölgelerinde etkili olan kuraklık, akarsular göl ve barajlardaki su seviyesinin büyük oranda düşmesine neden oldu. Sular altında kalan Hasankeyf barajında da suların büyük ölçüde düşmesi sonucu tekneler karaya çekildi. Yağışların yeterli seviyede düşmemesinden dolayı akarsular ve göletlerdeki su seviyesinin büyük ölçüde düşmesinin ardından Hasankeyf'in eski yerleşim alanları da gün yüzüne çıktı. 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip ve önceki yıl hizmete sunulan Veysel Eroğlu Hasankeyf barajında ise su seviyesi büyük ölçüde düşünce eski yerleşim alanındaki bir çok ev yeniden gün yüzüne çıktı. Türkiye'nin en büyük 4'üncü hidroelektrik santrali olan ve 2 yıl önce enerji üretimine başlanan Ilısu barajı da kuraklıktan etkilenmiş oldu. Yaşanan kuraklık nedeniyle baraj alanındaki suların büyük ölçüde düşmesiyle yeniden görünen Hasankeyf'in eski yerleşim alanındaki ev ve bahçelerini seyretmeye gelen ilçe sakinleri duygulu anlar yaşadı. Suların çekilmesiyle birlikte eski yerleşim alanlarını görmek isteyen vatandaşlar fotoğraf çekerken hafta sonunu değerlendiren bazı vatandaşlar da balık tuttu.

TEKNELER KARADA

12 Bin yıl geçmişe sahip olan tarihi Hasankeyf'in sular altında kalmasının ardından yeni yerleşim alanında çalışmalar sürerken baraj seviyesinin büyük oranda düşmesiyle tekneler karaya çekildi. Yeni yerleşim alanının hayata geçirilmesiyle yerli ve yabancıların ilgisini çekmek için baraj havzasında tekne turu için hazırlık yapan ilçedeki esnafların da umutları da suya düştü. Yaşanan kuraklık nedeniyle barajdaki su seviyesinin düşmesi ve eski yerleşim alanı ile bir çok kara parçasının görünmesinin ardından tekneler karaya çekildi. Hasankeyf’e yeni bir soluk ve hareketlilik kazandırmak istediklerini belirten tekneciler, ''Önceki yıl baraj havzasında su seviyesi büyük oranda yükselmişti. Biz de tekne turları düzenlemek için girişimde bulunduk. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık sonucu baraj suyu seviyesi büyük oranda düştü. Gün yüzüne çıkan bir çok kara parçası ve eski evler ile elektrik direklerine çarpmamak için teknelerimizi karaya çektik'' diye konuştular.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.