Baraj havzasındaki kuruyan su alanları balıkların

Gündem Yayın: 11 Kasım 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 11.11.2020 19:24:09
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

ÖLÜM TARLASI OLDU

Haziran ayında Hasankeyf'ten kısmen Bismil'in bir çok köyüne kadar uzanan baraj suları bir çok yerleşim alanı ve köyleri su altında bırakmıştı. Aradan  5 ay  gibi kısa bir sürede suların tamamen çekilmesinin ardından Sinan, Zilek ve Ağıl (Ancolin) bölgesindeki sulak alanlarda da suların çekilmesi ile yüzbinlerce küçük balığın telef olmasına sebep olurken, bir-iki küçük sulak kanalda ise hala  binlerce  yavru balık can çekişmeye devam ediyor.

“CAN SUYU BIRAKILMALIYDI''

Son zamanlarda enerji kullanımı için havzadaki suların çekilmesinin ardından binlerce dönüm arazilere yayılan sular çekilince bölgedeki bir çok alan yeniden gün yüzüne çıkmıştı. Uzun süreden beri yağış alamayan bölgede su seviyesi tamamen düşmüştü. Bununla birlikte Sinan, Zilek ve Ağıl (Ancolin) köyü mevkiindeki su göletlerinde yaşayan yüzbinlerce balık telef olurken, binlerce yavru balık ise kurtarılmayı bekliyor. Sinan ve Zilek köylüleri, daha önce de  balık ölümlerini gördüklerini ancak buna benzer bir olaya ilk kez tanık olduklarını söylediler. Yöre köylüleri, ''Haziran ayında bölgemiz adeta yeniden şekillendi. Her taraf resmen deniz oldu. Aradan 5 ay gibi kısa bir süre geçtikten sonra sular çekildi. Bizim üzüldüğümüz nokta yüzbinlerce balığın telef olmasıdır. Bu balıkların yaşaması için baraj havzasında can suyu bırakılmalıydı'' dediler.

 

SADECE BALIKLAR ÖLMEDİ

Sinan köylüleri,  kuruyan sularda sadece balıkların ölmediğine dikkat çekerek, ovanın tamamen değiştiğini söylediler.  Cuma Balık ise yüzbinlerce balığın yanı sıra su kaplumbağalarının susuzluktan telef olduğunu ve hayvanlarının mera alanlarının daha da daraldığını ifade etti. Sinan ve Zilek köylüleri, yöredeki balık ve hayvanlar için yetkililerin bu konuya çözüm bulmalarını beklediklerini söylediler.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.