ANNE SÜTÜ MUCİZESİ

Sağlık Yayın: 06 Ağustos 2018 - Pazartesi - Güncelleme: 06.08.2018 10:15:17
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Emzirmek bebeğinizi beslemenin en doğal yoludur. Bebeğinizin yaşamının ilk altı ayı boyunca ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlar, aynı zamanda açlık ve susuzluklarını da karşılar. Aynı zamanda siz ve bebeğiniz arasında sevgi dolu bir bağ oluşturmanıza yardımcı olur. Adeta ilahi bir mucizedir anne sütü.!!!

Bebek emzirme

Anne sütü bebeğiniz için bir dizi sağlık yararına sahiptir.

Anne sütü, bebeğinizin ilk altı ay boyunca ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içerir.

Ayrıca bebeğin susuzluğunu da tatmin eder.

Gözlerin, beynin ve diğer vücut sistemlerinin geliştirilmesine yardımcı olur.

Emzirme eylemi çene gelişmesine yardımcı olur.

Bebeğin enfeksiyona ve hastalığa, hatta ileri yaşlarına kadar direnmesine yardımcı olur.

Çocuklukta ve yetişkin çağda bile obezite riskini azaltır.

Bağışıklık sistemi daha tam gelişmemişken bebeğinizi koruyan bir dizi faktör  içerir.

Emzirmenin anneler için de birçok faydası vardır. Anne sütü sadece uygun, ucuz ve her zaman kullanılabilir değil, aynı zamanda:

Doğumdan hemen sonra hemoraji ( kanam)  riskini azaltır.

Meme ve yumurtalık kanseri riskinizi azaltır.

Bebeğini sakinleştirir.

Adet dönemine girmek için geçen süreyi uzatır.

Başlamak

Genellikle emzirmeye bebeğinizin doğumun  ilk saatinde başlayabilirsiniz.

Göğüslerdeki ilk süt kolostrum olarak adlandırılır. Bu süt oldukça kalın ve sarımsı renkte olabilir. Bebeğinize hayatında büyük bir başlangıç ​​yapmasına yardımcı olacak çok zengin protein ve antikorlar ( hastalıklardan koruyucu faktörler) içerir. Olgun anne sütü doğumdan sonraki ilk birkaç günde kademeli olarak kolostrumun yerini alır.

İdeal olarak, doğumdan hemen sonra bebeğinizle sıkı cilt teması kurmaya çalışmalısınız. Bebeğinizi göğsünüze ve göğüslerinizin arasına bir süre tuttuğunuzda, meme ucunuzu bulması ve herhangi bir yardım almadan beslenmeye başlaması için iyi bir şans vardır. Ebe ya da emzirme danışmanı size ve bebeğinize yardımcı olur.

Iyi konumlandırma ve bebeğin memeyi tutması

Başarılı emzirmenin anahtarı rahat konumlandırma ve iyi bir bağlantıdır.

Bebeğiniz göğsünüze iyi bir şekilde bağlanmışsa, meme uçları çatlağı gibi emzirme problemleri yaşamanız daha az olasıdır ve bebeğiniz memeden en fazla miktarda süt alır.

Emzirmek için bebeğinizi yerleştirmek ve takmak için birçok farklı yol var, ama burada bazı genel ipuçları:

* Sırtınızın ve ayaklarınızın desteklenerek rahatça oturmasını sağlayın - tamamen dik olabilir ya da biraz geri çekilmeyi tercih edebilirsiniz.

*Bebeğinizi sarın ve ona ya da ona yakın durun.

*Bebeğinizi yan tarafına doğru çevirin, böylece size meme ucuna burun seviyesinin etrafında sarılırlar.

*Bebeğinizin boynunu ve omuzlarını elinizle desteklediğinizden emin olun, ancak bebeğinizin kafasını tutmayın göğsünüze bağlanmak için en iyi pozisyonu bulmasına izin verin.

*Bebeğinizi göğsünüze getirin, bebeğinize göğsünüzü değil!

*Bebeğinizin ağzını meme başının kahverengi kısmının alt kısmı ile nazikçe uyarın - bu genellikle bebeğinizin ağzını çok geniş açmasına neden olur.
*Bebeğiniz ağzını açtığı zaman, onu hızlı bir şekilde göğsünüze getirin, böylece iyi bir ağız dolusu meme dokusunu tutabilir.

Bebeğim ne sıklıkla beslemeliyim ???

Yaşamın ilk haftasında çoğu bebek, 24 saatlik bir sürede sekiz ila on iki kez beslenmeyi yavaş yavaş geliştirir. Bebeğinizi açlık belirtileri gösterdiğinde ve her ağladığında beslemelisiniz.

Bebeğim yeterli besleniyor mu ???

Günde en az 8 kez besleniyorsa (bu beslemelerin bir kısmı gecede gerçekleşiyor)

Günde en az 5 ıslak dolu bebek bezi veya 6 ila 8 ıslak bez bebek bezi varsa, yaşamın ilk 6 haftası boyunca günde 2 veya daha fazla yumuşak veya akıntılı bağırsak hareketine sahiptir (bebekler 6 haftaya ulaştıklarında daha az bağırsak hareketine sahiptir).

beklendiği gibi kilo alıyor ve büyüyorsa ( doktorunuz ile birlikte değerlendirilmelidir) uyanık olduğunda halsiz değil ve etrafla ilgili ise.

Süt miktarınızı artırın

Emzirme söz konusu olduğunda, arz talebi eşittir. Bebeğinizi ne kadar çok beslerseniz, göğsünüzden daha fazla süt gelmeye başlar.

İyi bir süt artışı için bazı ipuçları şunlardır:

Bebeğinizi emmeye ve yutmaya başlayana kadar emzirin ve göğsünüzü bırakmasına izin verin ve ardından ikinci memeyi vermeye çalışın. Gün boyunca olduğu kadar geceleri de emzirin.

Şişelerden ekstra mama veya su vermekten kaçının, çünkü bebeğinizin göğsünüzde emzirme ihtiyacını azaltır ve süt üretiminizi azaltır

Emzik ve biberon kullanımını engelleyin…

Ve tabi günde 4-5 lt temiz su için.

Süt memeden geliyor görünse de süt salgılatan hormonlar beyinden üretilir. Moraliniz yüksek tutun ve emzirebileceğine ve anne sütünün bebeğinize yeteceğini düşünün.

 

 

 

                                                    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

                                               Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TAŞKIN

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.