ANADİL’E DİKKAT ÇEKTİLER

Batman Demokrasi Platformu tarafından ‘21 Şubat Dünya Anadil Günü’ dolayısıyla Kürtçe yapılan açıklamada, Kürtçe’nin resmi kurumlarda hala bilinmeyen dil olarak geçtiği belirtildi.

Gündem Yayın: 23 Şubat 2021 - Salı - Güncelleme: 23.02.2021 11:02:28
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Batman Demokrasi Platformu tarafından ‘21 Şubat Dünya Anadil Günü’ dolayısıyla Kürtçe yapılan açıklamada, Kürtçe’nin resmi kurumlarda hala bilinmeyen dil olarak geçtiği belirtildi.

‘DİLLER YOK OLMAYA DEVAM EDİYOR’

Genel İş Sendikası Batman Şubesinde yapılan basın açıklamasına, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partililer ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Batman Demokrasi Platformu adına yapılan basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Örgütlenme Şube Sekreteri Ramazan Bilmez, Kürtçe üzerindeki yasaklara dikkat çekti. Bilmez, “Bütün dünyada 7 binden fazla dil konuşuluyor, 5 binden fazla ‘yerli’ kültür yaşıyor, 370 milyondan fazla ‘yerli’ insan yaşıyor. Ancak hâlâ halkımız tarafından kullanılan diller, başta TBMM olmak üzere birçok resmi kurum tarafından ‘bilinmeyen dil’ olarak tanımlanmaktadır. Bu yaşadığımız hukuksuz ve adaletsiz düzenin bir başka yüzüdür. Kayyım politikalarının devreye konması ile beraber halkın seçtiği belediye başkanları görevden alınmış, kurumlarda asılı Kürtçe tabelalar indirilmiş, Q, W, X harfleri ile yazılmış olan köy, kent ve coğrafi isimler değiştirilmiştir. UNESCO Genel Kurulu’nun 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat’ı “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul etmesinin üzerinden geçen 22 yıla rağmen diller yok olmaya devam etmektedir.  Dünya Anadil Günü vesilesiyle bir kez daha dünya üzerindeki kültürel çeşitliliğin ve barışın sağlanabilmesi için korunması gereken anadilin Türkiye’de korunması bakımından devlet ve hükümet yetkililerine devlet olarak imzalanan BM Dil Hakları Bildirisine uygun davranılması, anadilde eğitim de dahil olmak üzere anadilin korunması ve geliştirilmesi noktasında tüm dillere eşit politikaların yaşama geçirilmesi, anadilin korunması ve geliştirilmesi için gerekli tedbirlerin acilen alınması konularında sorumluluklarını hatırlatıyor, göreve davet ediyoruz” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.